Срам и позор за Русе с такъв Общински съвет, ще направя втора плоча на позора с имена на всички, които не подкрепиха искането, възмути се общинският съветник от „Атака“ Мирослав Славчев вчера на сесия, след като мнозинството не прие декларацията, с която се иска официално да бъде признат османският геноцид срещу българския народ. По време на вота само 12 души гласуваха „за“, четирима бяха против, а 23-ма се въздържаха.
Като един от вносителите Славчев поясни, че първата плоча на позора ще направят карловци и на нея ще напишат името на съдийката, която върна на мюфтийството Куршум джамия - мястото,  където през 1877 г. всички мъже са били избити, а вдовиците им принудени да играят хоро около лобното им място.
Другият вносител, Искрен Веселинов от ВМРО, пък намекна за натиск върху съветниците и заяви, че има неща, с които компромис не бива да се прави.
Борислав Българинов от ОДС се съгласи, че  фактите в декларацията са историческа истина, но окачестви искането като „жесток популизъм“, пряко свързан с предстоящата предизборна кампания.
Преди гласуването  Мирослав Славчев обясни, че целта е Народното събрание да приеме такъв акт в памет на десетките хиляди българи, жертви на османските репресии през 1903 по време на Илинденското-Преображенско въстание и през 1913 години в Одринска и Беломорска Тракия. Той съобщи, че подобни документи са приели съветите на Стрелча, Сопот, Смолян, Благоевград, Враца и Сандански.
Веселинов изчете текста на декларацията и напомни, че само преди ден турският премиер е изказал съболезнования за жертвите на арменския народ по време на османските гонения. Той подчерта, че идеята на вносителите не е етническо напрежение, а отстояване на историческата истина и българските интереси. Не случайно инициативата се подкрепяла от 33-ма известни български историци и общественици с открито писмо до Народното събрание, президента, премиера и международната демократична общност.