Поетеса е наръгала с нож в гърдите студент, който отказал да й слуша стиховете. М.С. не приела безразличието към изкуството й и прибегнала към джобното ножче, което си носела в чантата. Жертвата й оцеляла въпреки прободната рана в ребрата. Но младежът стигнал до операция, защото се оказало, че около раната му се събират съсиреци кръв. И сега студентът съвсем прозаично съди поетесата.
М.С. е неомъжена безработна висшистка. Не е ясно от какво се прехранва, но едва ли е от поезия. На 25 ноември миналата година около полунощ тя самата поканила Д.З. на гости у друг познат. Събрали се четирима човека, стояли в кухнята и си говорели. Единствено поетесата надигала от време на време бутилка бира, която кътала в торбичка плътно до себе си.
Всичко вървяло добре, докато дамата решила, че й е дошла музата и започнала да рецитира. Само че не се усетила кога да спре и отегчила хората. Д.З. явно намекнал по-недипломатично, че мерената реч им идва в повече, но това вбесило поетесата. Тя се разкрещяла и внезапно се метнала като ранена в сърцето пантера към кухненския нож за хляб. Грабнала го и заплашително тръгнала към Д.З. За малко кървавата разправа да се разиграе още в кухнята, но един от мъжете в компанията успял да обуздае разярената муза.
Студентът обаче се ужасил и панически хукнал да бяга от апартамента. Неудържимата поетеса го погнала надолу по стълбите. И единственото, което човекът успял да види на уличното осветление, бил проблясъкът на острие. После усетил парване между ребрата.
Впоследствие се разбрало, че поетесата е носила джобно ножче в чантата си. То е иззето от полицията, но тя самата категорично отрича да е пробождала с него когото и да било.
Младежът все пак се добрал до дома си и събудил родителите си, които изпаднали в ужас при вида на окървавените му дрехи. Хората се разтърчали, повикали линейка, на следващия ден била направена и операция.
Цялата тази драма обаче не приключила така. Логично студентът пуснал жалба срещу гневната поетеса. И съдът я наказа: осъди я на 4000 лева глоба в полза на държавата, а отделно реши, че неразбраната муза трябва да плати и 5000 лева обезщетение на поразения от острия й нож младеж - момчето още сънува кошмари и се стряска като чуе мерена реч или остане на тъмно. Стигнал дотам, че дори ходил да търси помощ от специалистите в Центъра за психично здраве, за да му връщат радостта от живота и нараненото душевно спокойствие.