Обвиненият в трафик на кокаин от Лима до Мадрид Венцислав Ангелов с прякор Чикагото побягнал, скочил в морето и строшил мобилния си телефон във водата малко след като варненски полицай тръгнал да го залавя. Това стана ясно вчера от разпита на двамата полицаи Марин Маринов и Светослав Стоянов, които са участвали в задържането на русенеца през 2011 година на Златни пясъци. Освен Венцислав Ангелов, подсъдими за трафик на 5171.90 грама кокаин на стойност 1 448 132 лева са още брат му Пламен на 47 години и неговият племенник 30-годишният Анатоли Дамянов.
Залавянето на Чикагото трябвало да стане малко след като брат му Пламен бъде спипан в Испания. По това време Ангелов бил със семейството си на почивка. След като цивилният полицай се легитимирал, соченият за част от схемата за международен наркотрафик русенец го блъснал и тръгнал да бяга. Полицаят обаче успял да го повали на земята и дори скъсал тениската му. Дошлите на място деца и близки на Ангелов обаче предизвикали суматоха и той успял да хукне към морето. Влязъл във водата и започнал да чупи енергично телефона си. След това излязъл на брега и помолил да не му слагат белезници пред децата му и че няма да се съпротивлява на органите на реда. Ангажиран бил водолаз, който да издири останките от разнебитения мобилен апарат, но заради бурното море не била открита нито една част от него. Впоследствие били претърсени наетият апартамент в жилищен комплекс в курорта, където почивало семейството на Ангелов, както и двата им мерцедеса. По време на обиска Чикагото бил хванат да къса картончета със сим-карти. Самият Венцислав Ангелов вчера отново влезе в ролята на активно задаващ въпроси при разпита на свидетели.
Освен полицейските служители от Варна, пред съда бе разпитан и 25-годишният Иван Иванов. Той е сочен за муле, което трябвало да пренася дрога от Лима до Мадрид.
„Познавам само Анатоли от всички подсъдими. Никога не съм пътувал в чужбина за неща, свързани с наркотици. Ходил съм до Перу, Швейцария, Германия и Холандия на екскурзии и с цел да си намеря работа. Пари за тях са ми давали Анатоли и майка ми“, разказа Иванов. По време на нестандартното си пътешествие до Лима той научил от перуанските гранични полицаи, че е издирван от Интерпол за дрога. По думите му им дал 300 евро и го пуснали. Обиските и задържанията му обаче продължили на връщане от Перу за България, където на всяка граница той бил претърсван.
„Беше ми странно. Нямах обяснение защо ме проверяват и задържат“, коментира Иванов. Не толкова странен обаче за него бил фактът, че Дамянов му е дал назаем над 3000 долара за пътешествието, които все още не му е върнал.
При разпитите си пред следовател обаче соченият за съучастник в пренасянето на наркотици Иванов разказва как бил наясно, че трябва да пренесе куфар с неясно съдържание от точка А до точка Б, за което щял да получи 4000 евро. Наговорили се с Дамянов, че връзката им ще протича под формата на смс-и по телефона сякаш Иванов пише на приятелката си. В Лима той бил инструктиран досущ като по американските екшъни на кое място да отиде и в коя посока да ходи, като в крайна сметка му бил предаден куфар. В хотелската си стая той успял да го отвори, въпреки че бил с код, и видял не само че е пълен с дрехи, но и че има пришито допълнително отделение. От страх какво има в него Иванов настоявал да върне куфара и да се откаже от схемата. Вчера пред съда той заяви, че показанията му са плод на продължителен стрес и паника, предизвиквани от полицаите, и че не са верни. В Лима задачата му била не да вземе куфар, а шампоан.
В крайна сметка делото бе отложено за втори път, тъй като и страните, и прокуратурата настояват за личен разпит на приятеля на Иванов и сочен също за муле Янислав Силвестров. Той бе обявен за издирване.