Канал за трафик на синтетична дрога е разбит на Дунав мост при съвместна акция на митницата, ДАНС и Гранична полиция. В лек автомобил с холандска регистрация с трима българи в него са намерени 1.239 кг таблети с оранжево-кафеникав цвят. При направения полеви тест хапчетата реагирали на синтетичната дрога екстази. Приблизителната стойност на наркотика е 37 000 лева.
Операцията е реализирана на 19 април сутринта. В 8.15 часа на входа на граничния пункт спрял за проверка автомобил „Kia Carens“ с двама мъже и една жена от Шуменско. Зад волана бил 50-годишният шуменец Д.К., останалите двама пътници били С.Д., на 27 г., от Велики Преслав и 23-годишната му приятелка В.С., от близко до това градче село. Тъй като колата и пътниците в нея били съмнителни, последвала щателна проверка в халето на митницата. Тогава под два стека с кафе е открита червена найлонова чанта, в която имало голям пакет с хапчета под формата на сърце. Кафето трябвало да заблуди митническите кучета и те да не удушат дрогата, но до тях така и не се стигнало, тъй като митничарите открили наркотика.
При проверката в предния джоб на раницата на водача Д.К. е намерено найлоново пликче с още шест таблетки с различна форма и цвят, за които също е установено, че са синтетична дрога, вероятно за лична употреба или мостра при реализиране на хапчетата екстази.
По случая е образувано досъдебно производство от митницата, а Д.К. е задържан в ареста за три денонощия. Установява се съпричастността на другите двама пътници към наркоканала. По предварителни данни С.Д. има предишни регистрации за притежание на дрога и е съден в Германия.