Учителският колектив на СОУ „Св.св.Кирил и Методий“ в Две могили започна от вчера едночасови предупредителни стачни действия, а след като преминат процедурите по обявяване на стачка, преподавателите напълно ще прекратят работата си. Повод за недоволството им е решението на съда да възстанови на работа уволнения преди девет години директор Иван Вълков.
На 10 април Вълков е подал заявление до сега изпълняващата длъжността директор Елка Цанева, че има готовност да работи и да спази решението на съда. Когато на 22 април той се явил в училището, за да му бъде връчено трудовото споразумение с инспектората в Русе, сериозна част от педагогическия и непедагогически персонал е изразила недоволството си.
Иван Вълков е доказал своята
некомпетентност и липса на всякакви управленчески качества
пояснява Ваня Иванова, председател на синдикалната организация в училището. Тя допълва, че от времето на неговото дисциплинарно отстраняване от длъжност до настоящия момент са изминали приблизително девет години, през които са настъпили коренни изменения в образователната система, и изразява съмнение, че Вълков ще се справи с тях.
От 2008 г. СОУ-то в Две могили има статут на средищно училище, работи с делегиран бюджет, изпълнява  национални проекти и програми, осъществява целодневна организация на учебния процес, обедно хранене на учениците в полуинтерантните групи, обезпечава извозването на ученици от шест населени места на територията на общината, в които са закрити местните училища.
Претенцията на Иван Вълков да оглави училището точно в този момент
изостря напрежението в колектива
и създава реална опасност да бъде провалено нормалното протичане на държавните зрелостни изпити и на националното външно оценяване на учениците, казват учителите, изпратили вчера отворено писмо до медиите в Русе. Те допускат вероятността осмокласници, изявили желание да продължат образованието си в училището през следващата учебна година, да предпочетат да се запишат в друго учебно заведение. „С появата си Иван Вълков ще разруши изградения през последните години нормален психоклимат в училище. Много от присъстващите учители и служители споделиха случаи, в които съзнателно са били онеправдани от Иван Вълков в качеството му на техен бивш работодател, а също и такива, в които той открито разделя колектива, като толерира едни, а към дръзналите открито да му се противопоставят проявява краен реваншизъм“, пишат още педагозите. Подписката срещу Вълков е подкрепена от 40 служители в СОУ-то от общо 60.
Историята в Две могили започна в навечерието на 15 септември 2005 г.
когато инициативен комитет от учители и родители направи подписка в защита на Иван Вълков и слуховете, че той ще бъде уволнен. Към казуса бяха съпричастни общинските съветници в градчето, тогавашният кмет Драгомир Драганов и зам.-кметът Ахмед Феим. Всички те поискаха лична среща с началника на инспектората в Русе Димитър Райнов, за да обсъдят  ситуацията в училището. Причина за уволнението според слуховете бяха груби финансови нарушения. От своя страна, Райнов тогава ги увери, че „няма заповед за уволнението на двемогилския директор и тревогите на колектива са безпочвени“.
Самият директор Иван Вълков тогава се опита да защити работното си място и дейността в училището - обзаведени нови три компютърни кабинета и начало на работа по международни проекти.
Макар че всички твърдяха, че слуховете са неверни
на 20 септември 2005 г. школският шеф бе уволнен. Като причини за дисциплинарното уволнение са посочени пропуски в административната работа при попълването на документацията. „Ще оспорвам решението в съда и съм убеден, че правото е на моя страна“, каза тогава Иван Вълков и съдът окончателно го подкрепи девет години по-късно.
Вчера от просветния инспекторат трябваше да изпълнят законовите разпореждания и да въведат Вълков в длъжност.
Лично аз съм притеснена, защото е почти невъзможно да се работи в такава атмосфера
каквато има в училището, а предстоят кампания по прием, матури и външно оценяване, коментира Даниела Везиева от инспектората. Според нея Вълков има нужда от екип, за да се справи с тази тежка работа, а никой от колектива не желае да го подкрепи. Проблемите в Две могили тепърва предстоят и няма да са леки за решаване, прогнозира Везиева.