Първият фестивал на руската песен и танц ще се проведе в петък и събота в Русе и на него своето изкуство ще покажат близо 200 изпълнители от цялата Русенска област. Това обявиха от местния клон на движение „Русофили“ и представиха предварителната програма на фестивала.
В петък от 10 ч ще започне конкурсната част в зала „Европа“ на Доходното здание, а в събота от 18 ч в Голямата зала ще е награждаването и гала концертът на лауреатите.
Журито ще бъде председателствано от Доротея Бальова, а в състава му ще са Пламен Мирчев-Мирона, Александър Смиковчук и Емил Димитров-син. Специален гост на концерта ще е Валентина Громико, добър приятел на движението, обясниха Анатоли Паришков и Тодор Радославов от клона в Русе.
Съдействие в организирането на първия фестивал са оказали от Детския център за култура и изкуство, както и лично кметът Пламен Стоилов.
Нашата организация е неполитическа и целта ни е да възстановим добрите отношения между българския и руския народ, като основен акцент в работата ни е изкуството и образованието, допълни още Паришков.