Четири месеца по-малко ще лежи в затвора рецидивистът Даниел Атанасов за откъснатия златен ланец от врата на Виктор Агапиев. По делото срещу съдения за десети път 24-годишен обирджия Русенският окръжен съд се произнесе с присъда от 3 години и 8 месеца, но тя бе отменена от Апелативния съд във Велико Търново заради процедурна грешка и фактите около престъплението отново трябваше да бъдат разгледани в съдебна зала. Рецидивистът, както и в края на декември 2013 година, предпочете да признае изцяло вината си и обвинението на прокуратурата и така да си издейства с 1/3 по-леко наказание. Съдът този път бе на мнението на прокуратурата и присъди исканите милостиви 3 години и 4 месеца затвор. Ако делото не беше гледано по бързата процедура, за същото престъпление Даниел щеше да лежи 5 години зад решетките. Присъдата обаче не е окончателна и може да се обжалва.
24-годишният младеж е съден 8 пъти за грабежи и веднъж за хулиганство. На 14 август 2013 бил освободен от затвора, след като излежал поредното си наказание и на 11 септември вече бил извършил удара, за който чу десетата си присъда. Излязъл от затвора без пари и без да има откъде да изкара по легален начин някой лев, Даниел си харесал предварително 14-каратовия ланец на врата на Виктор и го причакал през нощта пред блока му. Надянал качулка, за да не го разпознае, подвикнал му да го спре и започнал да дърпа синджира с медальони. В суматохата обаче качулката му паднала и жертвата видяла нетрадиционните татуировки по врата на рецидивиста. Виктор се сетил, че е попадал на профила на обирджията във Фейсбук и сигнализирал полицията, която на 13 септември вече била сгащила Даниел. Той обаче вече бил успял да продаде останките от скъсания близо 9 грама ланец на стойност 485 лева.
„Искрено съжалявам. Не съм искал така да се получи“, заяви 24-годишният опитен рецидивист. Прокуратурата пък видя шанс, въпреки множеството си осъждания, младежът да преосмисли постъпките си и да прекрати да води престъпен начин на живот, след като излезе от затвора.
Тъй като ограбеният Виктор не успя да се конституира като граждански ищец, най-вероятно той ще заведе отделно дело срещу нападателя си, за да получи обезщетение не само за откраднатото бижу, но и за причинените стрес и насилие.