Уникални очни операции ще се извършват от тази седмица в отделението по очни болести на болница „Медика“ в Русе. Това е т.нар. безшевна витректомия и се прилага при болни с отлепена ретина, дупка на макулата или кръвоизливи в стъкловидното тяло на окото.
Първите пациенти от Русе ще бъдат оперирани с апарата Constellation на 24 април от началника на Очното отделение в МБАЛ „Медика“ д-р Стела Шаханова и известния столичен очен хирург д-р Лукан Мишев. С помощта на високотехнологичния апарат в окото се правят три микроскопични отвора, в тях се поставя специален газ, който залепва ретината и връща зрението.
„Този тип операции е един от най-съвременните методи за максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. За съжаление, тези заболявания стават все повече у нас, а в рисковата група попадат най-вече пациентите с диабет. Благодарение на новата технология вече е възможно да прогледнат пациенти, които до момента са били определяни като безнадеждни“, коментира д-р Шаханова. Апаратът Constellation позволява да се извърши и комбинирана хирургия, при която се премахва и катаракта (очно перде). След операцията не се правят шевове и пациентът се възстановява по-бързо.