Жителите на бившето АОНСУ са малко по-спокойни след като вчера стана ясно, че част от задълженията към Енергото са погасени. 1000 лева от общо близо 7500 са изплатени от една от фирмите на строителния предприемач Явор Блъсков и хората се надяват в домовете им да свети поне още 1-2 седмици.
„Имаме ток и това е най-голямото ни щастие“, сподели пред „Утро“ домоуправителят Иван Марчев.
Допълнителна доза спокойствие у хората внася фактът, че вчера представител на Блъсков е внесъл молба за разсрочено плащане на задълженията за ток. В същото време предприемачът разпространи кореспонденцията си с „Енерго-Про“ около изградения от фирмата му трафопост и заяви несъгласие с искания му висок депозит за електроенергия.
След 5 дена без електричество хората от блока вече твърдо са решили да си направят индивидуални партиди за ток. Така ще се смени моделът на плащане, който ги прави зависими - цялата консумация се отчита на електромер на Блъсков, а живеещите в блока си плащат на него и разчитат той да е коректен към тях и към Енергото.
Междувременно семействата в блока се опасяват, че сценарият с тока е на път да се повтори и с водата и скоро кранчетата и душовете в апартаментите им да пресъхнат.