Всичките 49 пътници и двамата шофьори от изгорелия до френския град Ница автобус на фирма „Ованесови“, сега „Красен Хармани“, днес се прибраха по родните си места. В Русе рейсът пристигна на паркинга на Централна гара с 23 пътници, сред които и момченце на 8.5 години. Хората все още бяха в стрес от преживения ужас и повечето отказваха да говорят с чакащите ги журналисти.
„Благодаря на Господ, че ни запази и няма жертви“, проплака първа Цанка Тончева, която вече беше в прегръдките на близките си. „Всички се уплашихме, шофьорите се паникьосаха и 3 часа никой не е знаеше какво да прави“, включи се и Радко Борисов.
„Много багаж, бижута, пари и около 5-6 лаптопа, които бяха в горната част на автобуса, изгоряха. Пламъците тръгнаха в 3.05 часа и унищожиха рейса само за 20 минути. Като влязохме после в обгорелия железен скелет, нямаше нищо оцеляло“, най-словоохотлива беше Илияна Василева. Тя работи в Испания, но тръгнала към Русе, където да изкара двуседмичната си отпуска. Когато автобусът пламнал, Илияна се обадила на своя приятелка в Испания, която алармирала местната полиция и така около 6 часа сутринта при останалите до изгорелия автобус на пътя хора пристигнала френската жандармерия. В това време започнал проливен дъжд. Полицаите натоварили бедстващите 49 пътници на друг автобус и ги съпроводили до закусвалня на „Мак Доналдс“ на друг паркинг. „Момчетата бяха много любезни и като ни видяха целите мокри, ни приютиха в закусвалнята. Изтърпяха ни до 9 часа. След още 30 минути дойдоха други френски полицаи, помогнаха ни да се качим в друг автобус и ни отведоха в приют на Червения кръст на 100 км от мястото на пожара“, разказа Василева. Там хората ги посрещнали, нахранили ги и ги приютили до вторник, когато пристигнал друг рейс на „Красен Хармани“, за да ги превози до България.
„Йордан Шилков, който беше управител на „Ованесови“, а сега е някакъв началник, ни праща да се оправяме в застрахователна компания „Евроинс“. Като дойде в приюта, ни каза, че всички щети ще бъдат покрити, а само два часа след това заяви, че няма да даде нито лев на никого и ни прати да се оправяме сами. Защо ние трябва да се оправяме, след като това е задължение на фирмата“, възмущаваше се Василева. Тя твърди, че в петък в Русе има уговорена среща с други пътници от София и Плевен, които са били в рейса, за да решат какво да правят - да съдят фирмата за изгорелите си ценности и пари, или да се оправят със застрахователя.
„Щом френската полиция ни стовари на един паркинг, ние предполагахме, че фирмата превозвач ще ни осигури вода и някакъв сандвич. Шофьорите обаче не ни обърнаха никакво внимание, защото не бяха подготвени за подобен инцидент. Добре че дойде втори екип на френската полиция, който ни откара до приюта на Червения кръст“, вмъкна се гневно в разговора Айлин Пейчева.
„Уплаших се, но малко. Пътувах с мама и тати, но по това време спях. Мама каза, че автобусът гори и аз станах, но вратата не можеше да се отвори. Щяхме да строшим прозореца, когато вратата се отвори и излязохме. Гледахме как рейсът гори, но аз не се уплаших, само малко ме достраша“, разказа 8-годишният Виктор, който все още не може да осмисли напълно какво точно се е случило и защо автобусът е горял.
Шофьорите са действали много адекватно, категоричен беше обаче Йордан Шилков, който сега е началник сервиз в „Красен Хармани“ - фирма приемник на „Ованесови“. По думите му в понеделник около 3 часа водачът зад волана е забелязал, че от задницата на рейса излизат искри и отбил на първия паркинг. На помощ му се притекли още двама от пътниците, които били шофьори на рейсове. Те грабнали пожарогасителите от салона на автобуса, но щом отворили капака на двигателя, пламъците лумнали. пътниците били изкарани навън веднага.
На въпрос на „Утро“ ще бъдат ли обезщетени пътниците от застрахователя, Шилков отговори, че е много уморен и притеснен. След още няколко въпроса за обезщетенията, зададени от други журналисти, той най-после каза, че „Евроинс“ ще поеме щетите, но кои точно, така и не се разбра. Но Шилков дебело подчерта, че досега не е имало такъв инцидент с автобус на фирмата. А специално за злополучния автобус стана ясно, че е закупен през 2002 година и е застраховен с пълно каско. Шилков не знае каква е причината за пожара, но заяви, че всички документи са оставени на френската полиция и до две седмици специалисти ще се произнесат защо е пламнал автобусът.