Зов за помощ към своите възпитаници, техните родители и колеги отправиха вчера училищното ръководство и управителният съвет към настоятелството на СОУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил философ“. Причината за апела са големите поражения, нанесени от жестоката буря във вторник следобед.
„Страшно беше. В много неприятно състояние заварихме училището след края на дъжда“, каза вчера пред „Утро“ директорката на училището Добромира Николова. След като бурята приключила, тя и колеги отишли да видят какви са щетите от бедствието. А това, което заварили, надхвърлило опасенията им. Подземният етаж бил потопен под 40 сантиметра вода, примесена с листа, отчупени клони и кал. 10 стаи за учебна дейност и складови помещения са залети. Най-големи са пораженията по стените и подовете на фитнеса, който е ремонтиран само преди 2 години, на аулата, работилниците по труд и техника, кабинета по английски. Голяма част от мебелите вече са надути от поетата вода. Водата се е стичала основно от прозорците откъм ул.“Студентска“. Макар и затворени, те не са удържали на голямата вълна.
От вчера служители и приятели на гимназията звънят по телефона и се отзовават кой с каквото може. От сутринта е започнало почистване на тинята и водата. Столовете са скупчени и обърнати един върху друг, за да не поемат допълнително вода. Въпреки това голяма част от стаите все още плуват в локви. Затова предстои да се махнат балатумите, под които също се е просмукала вода. Вчера следобед кола на пожарната изпомпи малкото езеро, образувано в двора на гимназията.
Над 1200 души са прочели за около час призива за помощ, който бе разпространен на интернет страницата на училището и чрез Фейсбук. „Нуждаем се от средства за възстановяване на щетите, които застрахователите няма да покрият“, обясни Николова. А това най-общо са мебелите и оборудването. „Мазилката по стените, където се е стичала водата, ще падне след като изсъхне и ще трябва да се кърти до тухла, за да се възстанови“, прогнозира още директорката. И всичко това трябва да се свърши, преди да е започнала новата учебна година. Според нея освен с дарения няма друг начин ремонтът да се осъществи. Средствата по бюджета на училището вече били разпределени и нямало начин и 1 стотинка допълнително да дойде отнякъде. От друга страна, гимназията вече е кандидатствала за авариен ремонт пред общината и затова не може да разчита на общинска помощ.
Това далеч не е първият случай на наводняване на подземния етаж на училището и ръководството още помни потопа през 2005 година. Затова Николова настоява да се вземат мерки за предотвратяване на подобни инциденти и вчера изпрати докладна записка до кмета Пламен Стоилов. Тя иска да се сформира комисия, която да огледа злощастния район и да се произнесе как да се отстрани проблемът с наводняването веднъж завинаги. В противен случай са застрашени не само стените и мебелите на училището, но и на неговите възпитаници. Защото не се знае кога честите наводнения ще окажат непоправими поражения върху сградата. Според помощник-директорката Дора Тончева възможна причина за мини потопите в гимназията е нивото на канализацията, което под сградата на училището е най-ниско и събира водите от съседните улици. 

Банкова сметка за дарения:
IBAN: BG42RZBB91551000845801
BIC: RZBBBGSF
Райфайзенбанк ЕАД
Училищното настоятелство при СОУ за европейски езици