46 литра на квадратен метър дъжд се изляха във вторник над Русе, съобщиха вчера от общината. Продължилата близо 90 минути стихия предизвика наводнения в ниските части на града. Няма пострадали хора. Силният вятър със скорост 100 км/час изкорени дървета и изпотроши клони в различни части на града. В Общинския съвет за сигурност са получени сигнали за 3 пострадали автомобила от паднали върху тях клони.
Бурният вятър е изкъртил и ламарини от покривните конструкции на сгради, които вчера се разчистваха. Част от Мартен осъмна без ток заради прекъснати жици от електропреносната мрежа. За проблеми с тока, телефоните и кабелната телевизия се обаждаха десетки русенци.
Складовете на Спешна помощ плувнаха във вода и тиня по време на тропическата буря, която се разрази със страшна сила във вторник късно следобед, видя вчера наш екип. В помещенията се съхраняват електроника, носилки, гуми, части за линейките. Всичко обаче бе покрито с кал и вчера свободните екипи сами почистваха помещенията.
Проблемът е в канализацията около сградата, която не може да побере голямата вода и тя избива като гейзер през каналите в склада, обясни радио-електронният техник в Спешна помощ Пламен Енчев. Преди четири години преди канализацията на Спешна помощ е била поставена клапа, която се затваряла при прииждане на вода. Във вторник тя не е сработила, защото може би е била затлачена и помещенията са се наводнили, предполага Енчев. Според него голям късмет са имали работещите в складовете, тъй като водата не се е покачила до ел.таблото и не се е стигнало до токов удар. Пороят, който е придошъл от наклоните срещу Спешна помощ, е наводнил гаража за линейките и целия плац. Спецколите са излизали трудно, но всички повиквания за медицинска помощ са изпълнени, каза Анюта Балевска, технически изпълнител в ЦСМП.
Около 100 сигнала за отводняване и за паднали дървета и клони се получиха в пожарната, съобщи началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов. 30 от тях са били спешни и са обработени още във вторник през нощта, останалите се отводняваха вчера. Сред сигналите са наводнени помещения в СОУ по европейски езици, Спешна помощ, голямата локва към Свободна зона, отводняване на булеварди, улици и избени помещения, премахнати са 24 паднали дървета и клони върху улици. Пострадали са и осем паркирани коли. Две от дърветата са паднали върху жиците от ел.мрежата в града. Автомобил в „Дружба 3“ е горял след късо съединение.
От силния вятър ламарина от покрива на бръснаро-фризьорски салон на ул.“Петрохан“ е надвиснала застрашително над тротоара. От много тераси на блокове са летели саксии и други вещи и цяло щастие е, че няма ранени хора.

„От първия момент на дъжда всички бяхме на улицата, и Гражданска защита, пожарната, фирма „Мели“, екипи на РПС и общината. Такъв дъжд не е имало от десетилетия. Градушката и силният вятър трошаха клони и листа, водата ги отнасяше към канавките и те за секунди се задръстваха. Каквото можахме - направихме, но стихията беше голяма. Ако колекторът в „Чародейка“ беше готов, водата от „Дружба“ и „Чародейка“ нямаше да се стича към центъра и положението щеше да бъде поне малко по-леко“, каза вчера кметът Пламен Стоилов.
Според общината, наводненията в ниските части на града не са следствие на непочистени отводнителни шахти, а на факта, че колекторът в „Чародейка“ не е довършен.
Той е част от големия Воден проект на Русе, финансиран по ИСПА. В момента там се подменят тръби, които се оказали напукани още преди пускането в действие на съоръжението. Изпълнител е „Строителен и предприемачески холдинг“. Останалите лотове по ИСПА отдавна вече са завършени, но не и колекторът в „Чародейка“. Само за него все още няма издадени актове за пускане в експлоатация и обектът не е приключен официално. Отсрочката за завършването на колектора беше уж до 30 юни, но вчера се оказа, че срокът е удължен до 30 август.
„Нищо не можем да направим - ние в Русе сме само бенефициент по проекта, общината също е с вързани ръце. МРРБ са избирали фирмата, те са сключвали договорите по ИСПА, те могат да търсят отговорност от изпълнителя защо се бави и защо все още не е готов обектът“, обясниха от ВиК.
Кашата обаче става още по-голяма, защото самото МРРБ се раздели на две и сега там е пълен хаос. Така че нищо чудно и срокът 30 август да се окаже поредният предпоследен за пуска на колектора в Русе, а есенните дъждове да ни заварят на същия хал.