Създадена е организация за оптимално придвижване на връщащите се от празнично пътуване, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Очаква се постепенно засилване на трафика към София и големите градове в страната. Основният поток прибиращи се след Великденските празници ще бъде по автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Люлин”.

Активен ще бъде и потокът от автомобили от ГКПП – „Кулата” и ГКПП – „Капитан Андреево”. Засилен е контролът по главните пътища и възловите места в страната.

Създадена е организация за оптимално придвижване на връщащите се от празнично пътуване.

От „Пътна полиция“ напомнят на водачите да шофират внимателно, със съобразена скорост и да не предприемат рискови изпреварвания.

Въведено е ограничение на движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по 6 направления от републиканската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). В последния почивен ден от Великденските празници ще има две ленти за движение в посока Варна – София при виадукта „Бебреш“ от автомагистрала „Хемус“. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който се очаква в края на четирите почивни дни и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.
Пътуващите от Враца, Монтана и Видин освен АМ "Хемус" могат да ползват и път II-16 Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге - София и път II-81 София - "Петрохан" - Берковица - Благово - Монтана - Лом.
Без промяна остава пътуването в района на виадукта при км 67 от АМ „Тракия“, при който от миналата година са въведени промени в организацията на движението поради извършващите се строително-монтажни работи на съоръжението. При засилен трафик в посока Пловдив – София преди км 67 от АМ „Тракия“ ще бъде въведен обходен маршрут за леките автомобили - при пътен възел „Церово“ движението ще бъде насочвано по път III-8402 Септември - Виноградец до с. Церово и след това превозните средства ще се включват в АМ „Тракия“.
От миналата година поради ремонтните дейности на виадукта при км 67 от АМ „Тракия“ в посока от Бургас към София движението на МПС над 12 тона се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел "Север" при км 126+200 по път II-64 - околовръстен път на Карлово - път I-6 към София.
От 14:00 до 20:00 часа се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по 6 направления от републиканската пътна мрежа. Това са:
• път I-1 -с. Ребърково -Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
• път I-1 - етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север - ГКПП „Кулата”;
• път I-5 - Русе - Велико Търново;
• път I-8 – Пловдив - Харманли;
• път I-9 - Варна - Бургас;
• път II-99 - Бургас - Царево.
Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
Агенция „Пътна инфраструктура” препоръчва на шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки указанията на контролните органи.