В европарламента има места, запазени само за депутати. Такива са фризьорският салон. И фитнесцентърът, в който представителите на 28-те страни-членки поддържат форма. Когато са на работа в Страсбург, те се хранят в този ресторант. Евродепутатите обаче са особено чувствителни, когато става въпрос за личното им пространство. Затова камери и външни лица се допускат само когато ресторантът е празен.
Екип на Нова телевизия обаче успя да влезе не къде да е, а в кухнята на европарламента. И то в най-натовареното време – преди обед. Изпод ръцете на тези хора излизат хиляди ястия всеки ден. Те се справят еднакво добре както с италианските равиоли, така и с българските сарми. Точно така, вкусът на българското е познат не само на нашите евродепутати.

„Харесва ми вашата кухня. А рецепти за български ястия взимам от приятели български готвачи. Приготвяли сме баница, шопска салата и ... как се казваха ...шишчета... също и баклава”, обяснява Давид Фолценлогел - главен готвач в ресторанта в Страсбург.

Предизвикателството да угоди на всички вкусове е в ръцете на Давид. Особено вълнуващо за него било да готви френски ястия за Далай Лама. Давид ни уверява, че евродепутатите далеч не са капризни.

„Лесно се готви за тях. Няма нещо, което да не обичат. Затова покриваме целия спектър от европейски ястия”, твърди Давид.

Избраниците на 28-те страни членки обаче се хранят доста по-често в Брюксел, защото там прекарват по-голямата част от месеца. Като кетъринг мениджър там, Ерик има доста добри наблюдения върху хранителните им навици. Оказва се, че любимото ястие на евродепутатите е пържолата.

Обратно в Страсбург – Давид ни посвещава в тайните на сладките изкушения. Запазена марка за този ресторант е десертът с форма на купол. Тайната е в специалната шоколадова основа.

И все пак – не трябва да забравяме, че освен депутати, в европарламента се хранят и асистенти, други служители, журналисти и много туристи – само че в други ресторанти. Ерик е отговорен всички те да не останат гладни.