„Политическата чистка започва навсякъде в страната със страшна сила и очаквам, че това ще продължи“, заяви вчера бившият здравен министър на ГЕРБ Десислава Атанасова. Само за ден от здравното министерство са били уволнени 30 души, част от които работели там повече от 10-12 години. Сред тях са и тримата служители в пресцентъра. В резултат нямало кой да съобщи на медиите за пристигането във Варна на новия здравен министър Таня Андреева. Тихомълком била сменена и шефката на агенция „Медицински одит“ д-р Светлозара Илиева и заменена с „един партиен другар, бивш депутат от БСП“. Спрени са и конкурсите за шефове на поделенията на Здравната каса по места, където също се очаквало да бъдат назначавани хора по роднинска или партийна линия. 
Насрочено е общо събрание на болницата в Русе, на което се очаква да се избере нов борд на директорите и вероятно ще се смени управителят. „Считаме, че това е неправилно и ще реагираме веднага, ако се случи. Професионалистите трябва да бъдат оставени да работят“, категоричен е депутатът Пламен Нунев. Според него, за нов шеф на болницата се гласи „партиен кадър с червен кръст“. Нунев така и не каза име, но се подразбра, че най-вероятно става дума за шефа на БЧК и бивш депутат от гражданската квота на БСП д-р Руденко Йорданов.
„Именно огромните кадрови грешки предизвикаха протестите, които продължават вече 46 дни, корекциите са след дъжд качулка. Апелираме към опонентите си, които управляват област Русе, да не допускат грешките на техните началници“, призова още Нунев.
Д-р Руденко Йорданов потвърди, че с него са водени разговори, но никакво реално предложение да оглави най-голямата болница в областта не е имало към него. Лично аз смятам, че на този пост трябва да застане човек, който има опит в управлението и не е чужд за екипа в МБАЛ, каза докторът. Макар самият той дълги години да е работил в реанимацията и кардиологията на болницата в Русе, не счита себе си за „вътрешен“, тъй като от много години се е отдал на червенокръстката идея. Има и по-подходящи мениджъри от мен, но истината е, че сега болницата се намира в конкурентна среда и трябва да реагира адекватно, а не да допуска грешка след грешка, допълни още д-р Йорданов.