Като в истински тропически пояс се озова вчера Русе за часове. От адски жеги през деня, когато живакът на слънце наближи 50 градуса и русенци припадаха на улиците, в късния следобед изведнъж притъмня и буря с пороен дъжд, гръмотевици и градушка наводни града.
Бурята започна в 16.20 часа, когато термометърът в Хидрометеорологичната станция показваше 38.6 градуса на сянка. Дъждът се изливаше като из ведро, небето се цепеше от гръмотевици и светкавици, вятърът, който постоянно променяше посоката си, достигна скорост 100 км/час, изсипа се и град с големината на лешник. Улиците се превърнаха в реки. Същото бе и положението под мостовете в града.
На бул.“Христо Ботев“ в района на Симовата мелница една кола бе покрита почти до тавана от вода, а други бяха потопени до стъклата. По „Борисова“ и по други улици вятърът кършеше сухи клони от кестените и ги запращаше по паркираните коли. На бул.“Скобелев“ на спирката на СБА водата стигаше над коленете, а „Тутракан“ както винаги при дъжд стана непроходим. Наложи се кола на пожарната да изпомпва вода от Центъра за спешна медицинска помощ. Наводниха се и другите обичайно оставащи под вода участъци в града, а пожарникари работиха и по над 30 други случая.
По данни на Хидрометеорологичната станция за 1 час са се излели 36 литра дъжд на квадратен метър, а температурата е паднала на 20.8 градуса.
Малко преди това между 11 и 16 ч 20 русенци на възраст от 12 до 81 години припаднаха от горещините. Екипи на Спешна помощ откараха половината от пострадалите в болницата. Останалите бяха отведени по домовете им. Сред тях бе и 67-годишна жена, която излязла от болницата след лечение, но като отишла на гарата да хване влака за Две могили, колабирала. Тя обаче отказала да влезе отново в стационара и след като се разписала, си тръгнала.
Дъждът и гръмотевиците ще продължат и днес и според прогнозата температурата ще падне до 27 градуса. От утре до идния четвъртък ще бъде слънчево с температура 31 градуса.