Около 30 разгневени русенци се нахвърлиха в сряда вечерта върху управител на посредническа фирма за намиране на работа в чужбина. Линчът стана пред бар „Камелино“ на ул.“Видин“. Андон Гинев бе повален на земята от трима здрави мъже, които го налагаха по тялото и главата, докато от лявото му ухо потече кръв. „Оставете ме, ще ви обясня всичко“, молеше се Гинев, но ядосаните мъже не искаха да го чуят. Екип на Първо РПУ прекрати побоя и привика на разпит Андон Гинев и участниците в линча.
„Още от средата на декември имаме подписани договори с габровската фирма „Великобритания 2014“ за работа в Англия. Това стана чрез посредничка, която обаче е неоткриваема. Според договора трябваше да пакетираме стоки за 6.31 паунда на час, за което сме дали по 1200 лева. Три месеца изтекоха, но никой от нас не е заминал зад граница и парите не ни се връщат“, обясниха вчера пред журналисти десетина от общо над 30 ощетени от Гинев русенци. По думите им такива договори са подписали още десетки хора от цялата страна, но само двайсетина са успели да заминат за Англия.
„Тези приказки хвърлят лоша светлина върху фирмата ми, която е посредник за намиране на работа в чужбина“, заяви по-късно управителят на „Великобритания 2014“ Андон Гинев. Фирмата била лицензирана от миналата година. Сключените договори с русенци били с период на действие три плюс три месеца, този срок не е изтекъл и Гинев правел всичко възможно да уреди хората на работа зад граница. Засега обаче нито един от русенци не е изпратен в Англия. В сряда вечерта той предложил на недоволните като компенсация работа в туристическия бранш в Малта или в промишлеността в Чехия. Трима се съгласили, но другите настоявали да им се прекратят договорите и парите да им бъдат върнати. „Не съм ощетил по никакъв начин нито един от моите клиенти и доброволно дойдох в Русе, за да обясня на хората, че правя всичко възможно да изпратя всички, които са дали по 1200 лева, на работа в чужбина, но за Англия това вече е невъзможно“, каза Гинев. И допълни, че всеки, който поиска да прекрати договора си или той изтече, ще си получи пълната сума от 1200 лева, но без лихви. „Аз съм мъжкар, а не мишка и не вземам такса за това, че някой получава работа. Тази сума е за организацията при пътуване, превод на документи, самолетни билети, съдействие при изваждане на национален осигурителен номер, банкова сметка, адресна регистрация, трансфер от летището“, обясни Гинев и заяви, че отива в болницата, за да си извади медицинско свидетелство за нанесен побой, след което ще си търси правата по съдебен ред.
„Това, което говори Гинев, са пълни глупости. Той ни разиграва и се крие и ние не знаем къде да си подадем документите за прекратяване на договорите“, контрираха ощетените русенци.
По случая от полицията вчера уточниха, че в момента се разпитват всички ощетени русенци, както и самият Андон Гинев, за да се изясни дали има престъпление, или не.