Неочакван консенсус постигнаха политическите сили на свиканите вчера от кмета Пламен Стоилов консултации за назначаване на секционните избирателни комисии /СИК/ за евроизборите на 25 май и за разпределението на ръководните постове в тях.
По предложение на ГЕРБ партиите с представителство в парламента се споразумяха за квотен принцип, според който Коалиция за България, ГЕРБ, ДПС и Атака ще си поделят ръководствата на СИК - по 1/3 председатели, зам.-председатели и секретари ще има всяка партия, като предимство ще се даде на по-малките. Реформаторският блок и НДСВ, които имат представители само в Европейския парламент, ще участват само с членове. Реформаторите ще имат 4 допълнителни бройки със съгласието на останалите участници в консултациите. 
206 са секционните избирателни комисии в община Русе. Възможно да се разкрият и допълнителни секции със състав по 7 души. По закон те се заявяват до 48 часа преди изборния ден. За допълнителните секции 6-те партии се разбраха всички да имат по един представител, а за седмия член БСП и ГЕРБ да се редуват.
На 22 април протоколът от заседанието ще бъде подписан и изпратен в Районната избирателна комисия.