В Русе раздаването на ваучери за декодери за бедните няма да започне от 1 август, а по-късно, но датата все още не е известна. „Русе е във втората група райони, където ще се дават ваучерите. Кога ще стане това, зависи от „Български пощи“, ние сме само техни партньори по проекта, обясни зам.изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане /АСП/ Янита Манолова.
Ваучерите ще се раздават на гишетата в пощите, където ще дежурят служители на Социално подпомагане. Причината - това са ценни книги, платени с парите на европейския данъкоплатец, и трябва да бъдат строго охранявани, а това не може да бъде осигурено навсякъде в поделенията на АСП.
Пред социалните служители кандидатите за декодер трябва да обяснят какви са им телевизорите, за да се прецени дали изобщо могат да приемат цифрова телевизия. Защото за да получат ваучера, хората ще попълват специална декларация. И да се подписват, че телевизорът им не е стар руски модел с лампи, който по никакъв начин не може да се приспособи към цифровата телевизия. За по-сигурно преди да си получат ваучера, хората ще могат да се консултират и със служители в големите вериги за търговия с техника.
Получили в пощата заветния ваучер, бедните ще бъдат насочвани в кой магазин трябва да отидат, за да вземат и декодера. Чак тогава ще могат да включат едното кабелче - отдясно, другото - отляво.