Автобус „Неоплан“ на фирма „Ованесови“ с двама шофьори и 49 пътници по редовната линия Испания-България се подпали и изгоря напълно близо до френския град Ница. Всичките 51 човека са невредими, тъй като са успели да слязат веднага след като се е появил дим и се е разнесла миризма на изгоряло в двигателния отсек на неоплана. Спасен е и багажът на пътниците от товарното отделение. Две чанти с документи и два лаптопа на двама словенци, както и дребен багаж в салона на автобуса са били погълнати от пламъците. Инцидентът е станал в понеделник около 4 часа призори до град Ница, където по време на път рейсът запушил. Благодарение на френския Червен кръст пътниците и шофьорите са били настанени в приют, осигурена им е храна и баня.
Злополучният автобус „Неоплан“ всъщност се води на фирма „Красен Хармани“, приемник на фалиралата туроператорска фирма „Ованесови“. След като е бил уведомен за случилото се, управителят Йордан Шилков лично е потеглил вчера сутринта към Франция с празен автобус, казаха вчера от фирмата. По обед автобусът заедно с пътниците и шофьорите на изгорелия неоплан тръгнаха обратно за България, очаква се да са в Русе днес по обед. Служители на фирмата обясниха още, че от Министерството на външните работи са обещали да издадат документи за самоличност на двамата словенци веднага след като пристигнат в страната.
Автобусът „Неоплан“ е тръгнал от Испания в неделя с двама шофьори, 23 русенци, 10 плевенчани, 14 софиянци, двама от Луковит и двама словенци. По данни на ДАИ в Русе автобусите на фирмата са сравнително нови и в много добро състояние. Какво точно е предизвикало запалването на двигателя на този „Неоплан“, вчера никой не можеше да каже, тъй като инцидентът ще бъде разследван от ДАИ в Разград, където рейсът се води на отчет. За причината за инцидента се очаква и съдействие от френската жандармерия, чиито представители са били на мястото на злополуката.
Според застрахователи изгорелият автобус е застрахован за 200 000 лева.