Безработни със завършено основно образование ще бъдат обучавани по текстообработка, икономика и мениджмънт, готварство и работа в заведения. Всеки от курсовете се съчетава с изучаване на английски език или дигитална компетентност. Това са част от обученията, които предлага новата схема „Квалификация и мотивация за конкурентно включване на пазара на труда“, съобщи вчера Мария Пеева от Бюрото по труда. Вече върви приемът на заявления за включване в курсовете, като срокът за това изтича на 19 август. Кандидатите трябва да са регистрирани безработни в Бюрото по труда. За всеки курс се изисква и различна степен на завършено образование. Например за здравен асистент, сътрудник социални дейности и охранител минимумът е диплома от средно училище или университет. А за социален асистент - завършен 10-и клас.
Очаква се обученията да стартират в началото на септември. Курсистите ще получават стипендия от 8 лева на ден. Тези, които живеят извън града, пък могат да разчитат и на средства за покриване на транспортните им разходи. Групите ще бъдат от около 12 души, за да има възможност за качествено обучение, обясни Пеева. И добави, че интересът към схемата е голям, особено за текстообработването и изучаването на чужди езици. Тепърва могат да се разкрият и нови групи с други специалности. Освен в курсове за повишаване на квалификацията и ключови компетентности, безработните ще бъдат включени и в мотивиращо обучение, като ще им бъдат изготвени планове за професионално развитие и усъвършенстване, обясни Пеева.
Вчера изтече срокът за подаване на документи за участие по програма „Старт на кариерата“. За 82 разкрити работни места в областна и в общинските администрации и в местните структури на централните институции са кандидатствали над 160 младежи на възраст до 29 години.