Представители на прокуратурата, ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще проведат днес спешно заседание във връзка със случая с фалшифицираните партийни подписки.

На брифинг новият председател на КЗЛД Венцислав Караджов обяви, че срещата ще се проведе днес следобед.

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че вече има постъпили няколко сигнали от граждани, които са установили, че данните им са били използвани за партийни подписки. От Върховната касационна прокуратура (ВКП) обясниха, че сигналите се препращат по компетентност в съответната районна прокуратурата. За сега оплакванията, които постъпиха в ЦИК, не са препратени към държавното обвинение.

За всеки от сигналите ще бъде образувано досъдебно производство, като освен назначаването на графологични експертизи, ще бъдат разпитвани и хората, събирали подписите за съответната партия срещу чиято подписка има сигнал. За съставянето на документ с невярно съдържание и фалшифицирането на подписи в Наказателния кодекс е предвидено наказание до 3 години затвор, а когато става въпрос за използването на чужди лични данни, наказанието може да достигне и до 8 години.

Доказването на престъпление в случая е много трудно, защото прокуратурата трябва да докаже кой е подписал съответното лице в подписката.

Не по-лека, но вероятно по-ефективна, е процедурата при жалба, постъпила в КЗЛД, която трябва да извика на свое заседание засегнатите страни и да ги изслуша. Когато комисията прецени, че има достатъчно доказателства за престъпление, предава случая отново в ръцете на прокуратурата. Ако проверката на държавното обвинение обаче не намери достатъчно доказателства за престъпление, сигналът се връща в Комисията, която продължава производството по административен път и има правомощия да наложи глоба на съответната партия или коалиция в размер на 10 хил. до 100 хил. лв.

Очаква се по-късно днес ЦИК предаде сигналите за злоупотреба в КЗЛД и прокуратурата.