Едва върнали се в парламента, ГЕРБ-ерите усилено правят резервации за лятна почивка. И къде, ако не на държавното море?

Цели 13 депутати вече са заявили почивки в правителствената резиденция "Евксиноград", като повечето от тях са от ГЕРБ, съобщава в."Труд". Сред тях са бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова, бившите министри Ивайло Московски, Делян Добрев и Десислава Атанасова, бившата шефка на парламента Цецка Цачева, бившият шеф на полицията в Русе и избраник Пламен Нунев, колегата му в парламента Павел Христов.

Повечето от тях ще събират тен от 1 до 11 август. С плажно масло се запасява и низвергнатият от ГЕРБ бивш земеделски министър Мирослав Найденов. Той също е дал заявка да почива в резиденцията на властта през месеците юли и август, но не е уточнил дати. Въпреки че обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че е следил и подслушвал колегите си от кабинета, Найденов явно няма да се чувства застрашен на плажа на властта сред бившите си съпартийци.

Към мощната ГЕРБ-ерска компания ще се присъедини кметът на Благоевград Атанас Камбитов, както и неговият отстранен от висок пост в партията колега от Димитровград Иво Димов. Неотдавна Димов бе сменен като областен координатор на ГЕРБ в Хасковско от Делян Добрев. Това не пречи на двамата да се припичат на съседни шезлонги.

Почти същата компания от партията на Бойко Борисов бе в "Евксиноград" и миналото лято. Тогава сред тях бе и бившият премиер, който организираше футболни мачове и тенис "на вързано" с колегите си от ГЕРБ. Борисов прескачаше и до резиденция "Шабла" на едноименното езеро, където неизменно си поръчваше от прочутата рибена чорба на управителя Кральо Кралев.

Противно на логиката, че управляващите са най-масовите клиенти на резиденцията, тази година те са доста по-скромни в резервациите. Само две министърки засега са ангажирали стаи - строителната Десислава Терзиева и спортната Мариана Георгиева. Терзиева като бивш служител на министерството на държавната администрация на Николай Василев, което стопанисваше правителствените бази, знае добре плюсовете на изолирания рай на 6 км северно от Варна. Заявка за почивка е направил и депутатът от левицата Румен Йончев. От ДПС засега резервация има само Четин Казак.

От няколко години "Евксиноград" е отворен и за простосмъртни, ако са останали места. През август там ще отмарят шефът на СЕМ Георги Лозанов, водещата Ани Цолова и артистът Камен Донев.