На мирен протест пред сградата на общината планират да излязат днес преди обед хората от злощастния блок АОНСУ. Ще носим лозунг, а излизането ни на улицата ще е призив за съдействие, обясни за „Утро“ домоуправителят Иван Марчев. До късно снощи хората обсъждаха различни детайли около бунта си срещу несправедливостта.
Няма подадено уведомление за протест на хората от АОНСУ, съобщи кметът на Русе Пламен Стоилов. Той обясни, че през почивните дни се е чувал с Марчев, но казусът около блока е юридически и не влиза в компетенциите на Общината. Подкрепям ги като човек и като русенец, но като кмет няма с какво да им помогна, каза Стоилов.
Вече пети ден хората от АОНСУ са принудени да посрещат ежедневните си нужди без ток. „На етап оцеляване сме. Някои се спасяват по селата, други отиват временно при близки и приятели“, оплакват се попадналите в капана на предприемача Явор Блъсков русенци. И описват, че се чувстват като в гето - палят свещи и светят с фенери, топлят вода на газови котлони, ядат готова храна и ходят в домовете на познати да си зареждат мобилните телефони. След сагата с тока част от хората пък категорично решили да напуснат блока и се изнасяли.
„Попаднали сме в омагьосан кръг и сме изцяло зависими от Блъсков“, негодуват жителите на блока. Още повече, че у тях се прокрадват съмнения, че може да останат и без вода, тъй като и тези сметки плащали на предприемача, който пък трябвало да издължава на ВиК.
Поредният шок в 12-етажния блок избухна в четвъртък, когато хората останаха без ток заради натрупани неплатени сметки. Но не защото самите те не са се издължавали, а защото Блъсков им е вземал парите, които трябва да предаде на Енергото. Причината за това е, че хората нямат индивидуални партиди, а общ електромер на името на фирмата на Блъскови затова плащат тока си на него и той трябва да се разплати с енергийната компания. До момента обаче натрупаният дълг е 7500 лева.
„Като искате да имате ток, си извадете индивидуални партиди“ - това казал последно Блъсков в събота на домоуправителя и му затворил телефона. А Марчев се зарече вече да общува с него единствено чрез съда.