Триетажният блок „Родопи“ на ул.“Майор Узунов“ 22 е първият в Русе, който ще бъде енергийно обновен с европейски пари. Това стана възможно, след като на 16 юли сдружението на собствениците сключи финансово споразумение с Министерството на регионалното развитие, съобщи за „Утро“ административният ръководител на проектния мениджър за Северен централен район Никола Кибритев. Освен това блокчето е и първото в страната извън петте в София, което ще бъде санирано и с подменени дограми по проект „Енергийно обновяване на българските домове“.
Разходите, които ще бъдат направени по ремонта на блока с шест апартамента, са 55 977 лева. 
На толкова е изчислен приблизителният бюджет, който ще бъде необходим за обновяването на жилищата и който хората в блока са одобрили. Размерът на сумата не може да расте, но пък може да бъде леко намален. От цялата сума собствениците на апартаменти ще трябва да осигурят 13 117 лева. Реално толкова ще им струва санирането и подмяната на дограмите, като за всеки апартамент парите са различни и най-вече зависят от неговото състояние и квадратура.
„Сметката показва, че безвъзмездното подпомагане е към 76,5% вместо заложените 75“, коментира Кибритев. А причината за това е, че разходите за различните обследвания и дейностите на проектния мениджър се покриват изцяло от програмата, а не от собствениците на жилища.
До 29 юли хората в блока ще трябва да осигурят 30% от тези 13 117 лева или към 3935 лева. Те ще бъдат внесени в доверителна сметка. Всъщност това е второто плащане. По 500 на апартамент или общо 3000 лева вече са внесени, когато е регистрирано сдружението на собствениците. След като сумата от 3935 лева се събере и изпрати, от министерството ще бъде възложено първо техническо, а след това и енергийно обследване на сградата. Техническото обследване се извършва от софийска фирма, която вече е избрана, а енергийното - от проектния мениджър. Всяка от процедурите се очаква да трае около 2 седмици, а след това ще бъде възложено и проектирането.
„Фирмата, която ще бъде ангажирана с реалните строително-монтажни дейности, ще бъде избрана след провеждане на обществена поръчка“, обяснява още Кибритев. До 10 дни след избора на фирмата изпълнител хората ще трябва да внесат последните близо 6200 лева.
Хората в блок „Родопи“ са взели решение единствено да санират жилищата си и да подменят дограмата си. За това те ще плащат средно между 2000 и 3000 лева на апартамент, а реално ремонтът им без помощ от европейския проект би излязъл към 8000-12 000. Имало е възможност да включат в проекта и ремонт на отоплителната си система и от вертикална да я направят хоризонтална, която сваля чувствително сметките. След разногласия обаче тя не е приета.
„Всъщност това представлява преминаване на индивидуално отчитане на топломерите и ефектът идва не от спестяването на енергия, а от отчитането й, тъй като няма разпределение на общи загуби“, коментира Кибритев.
„Всеки си гледа собствения интерес и затова се пораждат разногласия“, обясняват хората от блока. След като са изминали голяма част от процедурата, те споделят, че решението нито се взема трудно, нито е сложно да се кандидатства. Проблемите обаче идват точно от различните мнения на собствениците и парите, които трябва да вложат. Заради липсата на съгласие хората няма да могат да си ремонтират и покрива.
На фаза създаване на сдружение на собствениците и сключване на споразумение с Министерството на регионалното развитие се намира вход „Б“ на бл.“Волов“ срещу Симовата мелница. Той е вторият в Русе, който е съвсем близо до обновяване с евросредства. Там имотите са доста повече - 31, а в тях влиза и тотопунктът, който също ще бъде ремонтиран.
Все още няма случаи на кандидатстване на социално слаби в Русе, които имат право на 100% безвъзмездна помощ за саниране. Според Кибритев обаче на следващ етап такива ще се появят. Част от условията, на които хората трябва да отговарят, за да бъдат субсидирани изцяло, са да нямат друг имот освен този, за чието енергийно обновяване кандидатстват, да им е отказан кредит от Фонда за жилищно обновяване и месечният доход на член на домакинството да не надвишава 310 лева. Освен това в случай на съжителство без брак партньорът, с който собственикът на апартамента живее, също не трябва да има имот, от който може да печели или да се продаде и на него също да му е отказан кредит. От преференцията могат да се възползват също хора с трайни увреждания от 50% и нагоре, които не получават повече от 400 лева месечно. Същото важи и за семействата, които отглеждат дете с такива увреждания, и самотните родители.
Засилен интерес към кандидатстването по проекта се отбелязва в Русе след като безвъзмездната финансова помощ нарасна на 75%. „Само от юни, когато влязоха промените, досега са подадени 6 заявления“, обяснява Кибритев. Документи за участие в проекта ще се приемат до септември 2014 година.