Задържаният на 12 април по международната престъпна схема за източване на банкови сметки Кирил Иванов получава пристъпи в ареста и затова трябва да бъде пуснат под домашен арест. Заради влошеното здравословно състояние на 45-годишното финансово муле прокуратурата не поиска той да остане в ареста, а да стои под ключ в дома си. Въпреки реалната възможност да се укрие и изключително високата му обществена опасност, съдът сметна искането на прокуратурата за основателно и реши мъжът да се лекува в дома си в кв.“Дружба“. Мярката за неотклонение може да се обжалва.
45-годишният Кирил е последният задържан от трансграничната организирана престъпна група за пране на пари в особено големи размери, за която съобщи на 4 април в Русе главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Замесените в схемата създавали интернет страници на чуждестранни банкови институции, които приличили досущ на официалните им сайтове и така заблуждавали хората, които имали сметки в тези банки и ползвали онлайн банкиране. Чрез т.нар. „фишинг“ хакерите научавали потребителските имена и паролите на потребителите и ги използвали в реалните сайтове на банките, като се разпореждали с тях и точели пари от сметките им. Бандата, която действала от 2011 година, прехвърляла парите на български физически лица и търговци, като основните мулета са свързани с Русе. Източени са били сметките на стотици хора от Европа, Австралия и САЩ. Щетите са за милиони левове. Основните играчи в престъпната група обаче най-вероятно не са българи.
Иванов е издирван от Германия и Холандия, като престъпления е вършил още в Полша и Словакия. В България е съден досега 9 пъти. Мулето е хванато при опит да си купи билет от гарата в София и да духне за Австрия. Вчера стана ясно, че мъжът страда от паническо разстройство и епизодична тревожност като по тази причина се е лекувал през 2012 година в Центъра за психична помощ. Освен това има болки в гърба и трябва да ходи на физиотерапия. Още преди да започне гледането на мярката му за неотклонение, Кирил се оплака от сърцебиене и прилошаване.
Освен 45-годишния мъж, обвиняемите в сложната престъпна дейност са шестима мъже, сред които собственика на автокъща Симеон С., и две жени, всички на възраст между 30 и 40 години. Участие в схемата има и още един човек, който все още не е задържан, защото е в чужбина.