Най-великите идеи се раждат напълно случайно. Макар да нямат претенциите на велики изобретатели, Васил и Атанас вече знаят как да впрягат „хрумките“ си и да правят живота по-лесен, удобен и не на последно място - икономичен. Двамата са ученици в последния клас на Математическа гимназия „Баба Тонка“ и от 1 до 5 май ще представят своята разработка на международно състезание в Москва. Техен научен ръководител е учителката им по информатика Сюзан Феимова, която има добър опит в такива турнири, а и заслужено получи наградата „Учител на годината по информатика“ от Съюза на математиците и фондация „Св.св.Кирил и Методий“.
Идеята, която задвижила умовете на младите информатици, дошла
след неподходяща покупка за дома
на Васил Воденичаров. Исках да имам малка масичка в стаята си, но когато я купихме, стана ясно, че не стои добре и друг модел би бил по-подходящ, разказва гимназистът. Така му хрумнало, че ако в телефона си е имал приложение, чрез което да „внесе“ масичката в собствената си стая, вероятно изборът му щял да е успешен. Точно тази ситуация и изводите от нея споделил с учителката си Феимова, която пък точно тогава им предложила да участват в международния конкурс „Математика и проектиране“.
Заедно с бъдещия инженер Васил в проекта се включил и Атанас, който имал опит от работата си за таблета за незрящи. Както „Утро“ подробно писа, тази идея имаше голям успех и бе оценена високо от професионалисти в конкурс за иновации. Моят баща е дърводелец, наясно съм горе-долу с мебелите и затова се обединихме около идеята приложението ни да е ориентирано основно към клиентите на този вид стоки, обяснява Атанас Атанасов. Всъщност негова грижа е дизайнът и презентацията на проекта, тъй като за бъдеща своя професия той е избрал рекламния бизнес.
Конкурсът „Математика и проектиране“
е международен и основната му цел е да покаже възможностите за приложение в практиката на математически модели. Първият му кръг е задочен и учениците само изпращат разработките си до национален експертен съвет. Тази година журито е допуснало 60 проекта до национална надпревара, а след оспорвана надпревара в Института по информатика на БАН в София през февруари приложението на Васко и Наско е класирано на първо място и получава право да защити България на форума в руската столица.
Проектът носи името „ARF 3D“ и е съкращение от английското описание Аugmented reality furniture /добавена реалност за мебели в 3D формат/. Ето как работи: на мобилно устройство /таблет или смартфон/ се инсталира приложението, в което всяка мебелна или търговска фирма би могла да сложи каталога с продуктите си. Потребителят снима с камерата помещението, което ще се обзавежда, и
„вкарва“ различни мебели, докато му хареса
как ще изглеждат в обстановката.
Да, това е продукт, ориентиран към консуматорите, но пък, от друга страна, им спестява средства, които иначе биха похарчили за неподходящи стоки, единодушни са учениците от 12 Г клас. Двамата били мотивирани от възможността някоя от десетките русенски мебелни фирми да прояви интерес към продукта им и да го предложи на клиентите си. Засега обаче никой не е успял да погледне напред в бъдещето и да предвиди успеха на приложението.
За момчетата сега предстои подготовка по руски език, тъй като на Васко ще му се наложи да разкаже всичко по писането на кодовете и описанието на продукта на славянския език. Успокоява ги условието на състезанието, че дискусиите са на английски - значително по-разбираем за българските деца на 21 век.
Финансирането на пътуването и участието на момчетата и учителката им в това престижно състезание ще им струва 5000 лева общо и те силно се надяват да получат подкрепа от мебелния бранш.