С първа копка вчера беше поставено началото на строителните дейности по проекта за реконструкция и обновяване на ул. „Александровска“ от пл. „Свобода“ до пл.“Батенберг“. Обекът бе осветен от отец Марин.
Проектът предвижда разширяване на пешеходната зона, подмяна на настилките, осветлението, озеленяване, изгражданe на сухи фонтани, скулптурна фигура на уличен музикант, който ще свири класическа музика, паметник на писателя нобелист Елиас Канети на едноименния площад, велоалея.   
Строително-монтажните работи се очаква да бъдат завършени до края на тази година, а до юни 2015-а, когато трябва да бъде финализиран проектът, ще се довършват архитектурно-художествените елементи.
Ще се постараем да направим такава организация по време на реконструкцията, която минимално да затрудни движението по Главната и търговците, увери кметът Пламен Стоилов. Когато се затваря движението, гражданите ще бъдат предварително информирани чрез сайта на общината и медиите. Строителството ще се извършва на 6 етапа. През първия ще се ремонтира участъкът от бившата сладкарница „Тетевен“ до „Балкан“.
В момента по улицата върви подмяната на водопровода от ВиК и разкопаването ще бъде използвано за полагане на кабели за новото осветление.
Изпълнител на проекта е обединение от 4 фирми: русенските „Пътинженеринг“ и „Интис“, великотърновската „ВТ Инженеринг“ и „Аква пуулс“. Консорциумът беше единственият кандидат за поръчката, която е на обща стойност 5,4 млн. лева.
След първата копка кметът Пламен Стоилов съобщи, че строителството по проекта за културно-историческите атракции приключва и остава да се направи оборудването. За празника на Русе лапидариумът на Историческия музей ще бъде открит за посетители, а на 1 юни ще може да се види част от Природонаучния музей. Според Пламен Стоилов, когато приключи и благоустройството на ул. „Александровска“, Русе ще може да предложи на туристите един завършен и интересен продукт.