Директорът на основно училище „Христо Ботев“ в Караманово Йордан Йорданов е уволнен след рядко наблюдавана еднозначна намеса на кмет, областен управител и населението на селото. Първо кметът пратил писмо до просветния инспекторат в Русе, че в ръководеното от Йорданов училище е станал грозен скандал и побой. Областният управител пък написал писмо, в което обвинил директора в „укоримо поведение“. А накрая 103 жители на селото пратили подписка, в която изразяват възмущение. Те пък обвинили Йорданов, че през 2012 г. е предизвикал пътно произшествие след употреба на алкохол и е избягал, че е упражнил домашно насилие над съпругата си и че се сбил с родител на дете в школото, като това наложило учениците по спешност да бъдат разпуснати.
След цялата тази канонада Регионалният инспекторат на МОН логично разпоредил проверка. Тогава се открили и други нарушения - според инспекторите директорът не водел документацията както трябва, не съобщавал за натрупаните неизвинени на учениците в „Социално подпомагане“, освен това сам обявил един ден за неучебен, без да има такива права.
В крайна сметка  през октомври 2012 г. Йорданов бил дисциплинарно уволнен, но и това не минало гладко. Наложило се във връчването на документите да се включи и нотариус, защото никой друг не бил в състояние да го издири и да му връчи заповедта.
А накрая сагата стигна в съда, където Йорданов се опита да оспори уволнението си с мотива, че процедурата е опорочена, както и че го пази законът, защото е с 84% намалена работоспособност и дори е бил в болнични няколко месеца, докато траели проверките на Инспектората. Но състав на Районния съд отхвърли жалбата му - според Темида уволнението е било напълно законно.