За първи път тази година Русе и Гюргево ще пръскат съвместно срещу комари по дунавското крайбрежие. Действията ни ще бъдат съгласувани, за да се постигне максимален успех, съобщи вчера на пресконференция кметът Пламен Стоилов. Той каза още, че фирма „Санси“ ще направи благотворителен жест и ще третира и румънските крайдунавски блата, които са най-големият развъдник на комари.           
Тази година няма да има забавяне, тъй като миналогодишната поръчка е за 2 години, фирма „Санси“ само чака биолозите да кажат кога е подходящият момент за първата обработка на площите. Стоилов увери, че според сключения договор при сигнали за много комари, изпълнителят има ангажимент за повторно пръскане.
200 хил. е заложената в бюджета сума за борба с комари и кърлежи. Общината е поискала още 52 хил. лева по линия на Асоциацията на дунавските общини от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Общата сума за всички крайбрежни населени места е близо 1 млн. лева, но, за съжаление, до момента няма решение на правителството, независимо че имаме подкрепата на всички областни управители, съобщи кметът Пламен Стоилов, който е и председател на асоциацията.
Допълнителните средства за комарите от държавния бюджет са много важни, защото има малки общини, които нямат ресурс да се справят сами, а без всеобща и координирана обработка не можем да очакаваме максимален ефект, коментира Стоилов. Той уточни, че в сумата, която дунавските общини искат от МС, са включени и населени места по поречието на притоците на Дунав като Ценово.
Стоилов все пак се надява, че кабинетът няма да си позволи точно по време на европейските избори комарите да жилят избирателите и ще отпусне поисканата финансова помощ.