Пореден шок преживяха изстрадалите собственици на жилища в бившето АОНСУ. Вчера следобед „Енерго-Про“ спря тока на 12-етажната сграда и хората изпаднаха в паника. Наложи се на място да дойде полиция, защото възмутените граждани блокираха портала, за да не могат служителите на енергото да си тръгнат.
Токът бе спрян, защото от няколко месеца били натрупани задължения. В жилищния комплекс няма индивидуални партиди, а един общ електромер на името на фирмата „Рали 2003“ на скандално известния строителен предприемач Явор Блъсков. 
Живеещите имат електромери, но нямат партиди и плащат сметките си на него, а той има задължението да се издължава към „Енерго-Про“. Вчера дружеството съобщи, че общият дълг е 7500 лева. От тях 4300 са стари сметки, а 3200 са за текущия месец и срокът за плащането им е бил 22 юли. Захранването ще бъде възстановено при издължаването на първата сума, но ако втората не се внесе до 29 юли, отново ще бъде спряно, посочиха от енергийната фирма.
Потърпевши от поредния батак са собствениците на апартаменти. Мнозина от тях вчера извадиха фактури и касови ордери, които показват, че са си плащали редовно на „Рали 2003“, но контрата остава у тях.
Не зная какво ще правя без ток, аз съм на дихателен апарат, който работи на ток, разплака се тежко болната Стефка Димитрова. Собственичката на хранителния магазин „Веселяка“ в двора на комплекса Гергана Малчева също пропищя, защото само ден без енергия и стоката й за 10 000 лева ще отиде на боклука.
Настроенията в АОНСУ срещу Явор Блъсков ескалират. Хората го обвиняват, че се подиграва с тях и се укрива.
Както е известно, една голяма част от живеещите в комплекса са подхлъзнати от предприемача. Миналата година, когато СИБанк сложи ръка върху апартаментите им - една част частично, а друга изцяло изплатени - те научиха, че са ги купили с ипотека. До тази ситуация се стигна, защото Явор Блъсков спрял да обслужва кредитите си. Някои излязоха късметлии и с активното съдействие на банката ипотеките им бяха вдигнати, но други още се пекат на бавен огън.
Спреният вчера ток бе поредният безобразен епизод в този кошмар. Явор Блъсков обаче не звучеше като виновен, когато „Утро“ успя да се свърже с него по телефона. Според него токът не бил платен, защото не всички апартаменти са се издължили към него. Към този техен дълг той прибави още 18-20 000 евро вноски за ипотеката, които висели.
Не зная защо никой не иска да си вади собствена партида, може би защото на всеки това ще струва минимум 700 лева, каза бизнесменът. По думите му „Енерго-Про“ няма никакво право да спира тока, още повече че трафопостът бил негов. Или да го изкупят, или да ми плащат наем, каза Блъсков и телефонът изненадващо прекъсна. Опитите ни отново да се свържем с него бяха неуспешни.   
По съвет на полицията домоуправителят на сградата Иван Марчев отиде заедно с техник на „Енерго-Про“ в клиентския офис на фирмата в Русе, за да помоли токът отново да бъде пуснат. По-късно Марчев съобщи, че след разговор с варненската централа на фирмата е постигнато съгласие за едноседмична отсрочка. Така захранването бе възстановено, но с намален волтаж.
И на това сме доволни, представете си какво щяхме да правим иначе тази вечер без електричество, каза Иван Марчев. Той обаче се зарече, че няма да остави така нещата и ще пусне жалба в прокуратурата срещу Явор Блъсков. Започвам да събирам подписи, ще търся добър адвокат, за да осъдим некоректния бизнесмен, допълни домоуправителят.
За съжаление надвечер токът отново спря, вероятно заради комбинацията от ниско напрежение и много включени консуматори и до редакционното приключване на броя беше неизвестно ще имат ли хората поне лампи в домовете си или не.

„Енерго-Про“: Собственикът може да реши проблема

„Енерго-Про“ реагира вчера на проблема с официално съобщение. Ето какво се казва в него:
„Вариантите за решаване на създалата се ситуация предполагат да се пристъпи към процедура за промяна в схемата на присъединяване на обекта и съответно жилищата в сградата да се обособят като обекти със самостоятелно измерване на електрическа енергия. По този начин всеки самостоятелен обект в сградата ще има отделен електромер и живеещите в него ще могат да заплащат индивидуално консумираната от тях електроенергия. Необходимо е собственикът на имота или упълномощено от него лице да подаде заявление и необходимите документи в най-удобния за него център за обслужване на клиенти на компанията и съответно да заплати таксата за услугата съгласно определения ценоразпис за допълнителни услуги на „Енерго-Про Мрежи“ АД. В 30 дневен срок ще бъде изготвен предварителен договор или писмено становище за условията за разделяне на измерването в обекта към електроразпределителната мрежа.“

Ужилени от Блъсков търсят помощ от властта

32 семейства, ужилени от Явор Блъсков, разпространиха вчера отворено писмо. Освен до медиите то е адресирано до главния прокурор Цацаров, премиера Орешарски, председателя на парламента Миков, депутатите, съдилищата и прокуратурата в Русе и до ред други институции.
„Това е нашият зов за помощ! От месец септември 2012 година сме в капан“, пишат хората с надежда някои от управляващите да им обърне внимание, защото опасността да останат на улицата е съвсем реална. Хората заявяват, че са готови да стигнат докрай и да алармират за проблема си и Европа.
Те се възмущават от несъвършенствата на закона и питат защитени ли са хората в България и дали саморазправата и самозапалванията могат да бъдат алтернатива в една европейска държава.