Най-много катастрофи стават в четвъртък или петък следобед и почти винаги при ясно и хубаво време. По извънградските пътища хора умират далеч по-рядко, отколкото в града. Вината за произшествията е главно на водачите, а не на пътните условия.
Това са основните изводи от анализа на регистрираните 393 пътни произшествия от юли до края на септември миналото лято, когато загинаха 5 човека, а 150 бяха ранени. Едва три от тези катастрофи са били по вина на неправилно пресичащи пешеходци.
Най-често инцидентите са предизвикани от високата скорост, а на второ място - от неспазено предимство. Алкохолът е съучастник в едва 22 от всички катастрофи.
От МВР са актуализирали и картата на най-рисковите участъци в областта. За град Русе най-много произшествия традиционно са ставали на „Липник“, „Доростол“, „Цар Освободител“, „Борисова“, „Скобелев“, „Петрохан“, „Плиска“ и „Христо Ботев“. Най-много сблъсъци извън града стават по покрития с жалейки път Русе-Бяла. За три месеца там са станали 54 произшествия с 1 загинал и 11 ранени.