Година след кървавия атентат на летище Сарафово полицията разпространи снимките на двама заподозрени за участие в кървавата баня и се обърна към гражданите с молба всеки, който ги е виждал, да се обади и да помогне в издирването им при гарантирана анонимност. Двамата заподозрени като съучастници в атентат са засичани в Русе, Варна, Несебър, Равда и Слънчев бряг в периода 28 юни-18 юли 2012 година.
Това са първите реални имена и хора, които полицията официално оповестява като свързани с атентата, при който загинаха петима израелски граждани и един българин - шофьорът на автобуса.
Мъжете са се представяли с фалшиви самоличности при настаняването в хотели и наемането на коли. Ползвали са имената Брайън Джеймсън, Жак-Филип Мартен или Ралф Уилиям Рико. Всъщност обаче лицата от снимките са на австралийския гражданин Мелиад Фара, известен още и като Хюсеин Хюсеин, роден на 05.11.1980 г., и на канадеца Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г.
Вече е ясно, че през юли 2012 година австралиецът Фара е наел в Равда „Рено Клио“ с номер A 9027 KT под името Брайън Джеймсън. Според първоначалните данни по разследването, терористите са наели 4 автомобила, които са ползвали при подготовката на атентата.
От полицията категорично отказаха да посочат подробности за пребиваването на терористите в Русе. Веднага след взрива в Бургас стана ясно, че униформени и цивилни служители на службите за сигурност са обходили доста русенски адреси в търсене на информация, но това нито беше потвърдено, нито беше опровергано официално. Една от основните версии е, че след взрива съучастниците в организирането му са напуснали светкавично Бургас и са се отправили към Русе, откъдето са напуснали страната през Дунав мост.
Преди няколко месеца бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров обяви, че има трима заподозрени за участие в атентата. Тогава се разбра и че са открити шофьорските книжки на двама съучастници на камикадзето, у когото бе намерена фалшива американска шофьорска книжка на името Жак-Филип Мартен. Отпечатъци на взривения са открити върху другите два документа и така е затворен кръгът на непосредствените участници в атентата. Една от книжките на името на Ралф Рико бе забелязана от тираджия 13 дни след атентата на трийсетина километра от Русе на паркинг пред комплекс „Дервента“ край Цар Калоян. Документът се бе закрепил на жив плет край отбивката за отдих. Това бе още едно доказателство за присъствието на атентаторите в Русе.

Тайнствена румънка сред приятелите на Фара във Фейсбук

Оказа се, че един от предполагаемите атентатори - Мелиад Фара има профил във Фейсбук, в който за последно е влизал броени дни преди атентата - на 7 юли миналата година в 7,45 часа. Оттогава данни за негова активност в тази страница няма.
Освен двете снимки на Фара там има информация, че е завършил ливански университет, падал си е по Дейвид Бекъм, Шакира, 50 Сеnt и Ъшър. Сред приятелите в страницата му почти няма мъже. Български имена не се срещат никъде, но пък има една румънка, която освен него има само още един приятел в мрежата, също арабин.
Сред предпочитаните от Фара сайтове са тези на мрежите Camzap, Tohla и Omegle, които позволяват комуникация и видео разговори с напълно непознати и са особено популярни сред хора с психически отклонения, включително и страдащи от ексхибиционизъм.