Премиерата на пиесата на Рачо Стоянов "Майстори" ще събере публиката на Русенския драматичен театър, за да си припомнят зрителите позабравената стойност на дадената мъжка дума, на истинската любов и на красивото българско слово.

Постановката е шестото ново заглавие за сезона в Русе, а режисьор е директорът на трупата Орлин Дяков. "Майстори" се прави за пети път на русенска сцена в историята на театъра.

"Русенският зрител има особен интерес към българската класика и дълго търсихме подходящо заглавие. Бях много притеснен, тъй като виждах колко сложно е написано, колко е важно как ще бъдат изведени основните стойности на текста като послания. В него се говори за едни позабравени ценности като мъжка сума, достойнство, чест, истинска любов, която може да продължи 7 години, за изкуството и патриархалните отношения, за битката за оцеляване на едно семейство. За мен това е една от най-поетичните и трагични български пиеси", сподели режисьорът.

Той се надява младите хора да видят в спектакъла една друга, чиста форма на човешките взаимоотношения, да се убедят, че наистина е съществувал морален кодекс, който хората са спазвали задължително и са го смятали за нещо естествено.

Сценографията и костюмите са на художничката Виолета Радкова, хореографията – на актьора Тихомир Благоев. Участват актьорите Венцислав Петков, Яна Стефанова-Хернани, Ивайло Ненов, Мария Петкова, Йовко Кънев, Косьо Станев, Тихомир Благоев, Крум Берков, Кадри Хабил.