Година след бомбения атентат срещу автобус с израелски туристи, вследствие на който загубиха живота си петима израелски и един български гражданин, властите молят обществеността за съдействие по отношение на две лица, за които се предполага, че са свързани с атентата, съобщават от МВР.

Двамата са идентифицирани като Мелиад Фара (Meliad FARAH, известен също като Hussein HUSSEIN), роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El HAJJ HASSAN), роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин. В периода 28.06 – 18.07.2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. "Слънчев Бряг" и с. Равда.

Разследващите органи подозират, че горепосочените са се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности със следните имена: Brian Jeramiah JAMESON, Jacque Philippe MARTIN и Ralph William RICO, като са наемали и автомобили, ползвайки тези самоличности.

През юли 2012 г. FARAH е наел в с. Равда лек автомобил "Рено Клио" с ДКН: A9027KT. Умоляват се всички, които разполагат с информация за лицата, да се обадят в най-близкото поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.

На 18 юли 2012 автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

На 22 юли 2013 г. външните министри на страните от Европейския съюз се съгласиха да внесат в списъка с терористични организации военното крило на ливанското шиитско движение "Хизбула". Необходимостта от тази стъпка беше подкрепена активно от Германия, Франция, Великобритания и Холандия.