Нова и интригуваща оперна продукция ще видят русенските почитатели на Верди, когато на 15 април в салона на операта ще се представи „Дон Карлос“ - едно от най-драматичните произведения на италианския композитор. Режисьорът Огнян Драганов предприема решително творческо предизвикателство, което ще изостри сетивата на зрителите. Обновената сценична адаптация на „Дон Карлос“ /впрочем, една от любимите опери на режисьора/ се вписва в модерните тенденции, обясни Драганов дни преди спектакъла. Неговата творческа версия налага минимализъм както в декора, така и в костюмите на персонажите в оперното произведение. Така драматизмът на ситуациите и жестокостта на Крал Филип, известен като един от най-коравосърдечните и безогледни владетели в средновековна Европа, ще бъде изведен като централна доминанта в постановката.
Акцентът ще бъде подсилен от видеопроекции на сцената, които ще показват творби на любимия на Филип Втори художник от силно мразената от испанския крал Фландрия - Йеронимус Бош. Мрачните вакханални изображения на човешките грехове, страхове и страсти на Бош са в синхрон с демоничната и объркана душа на Филип, смята Драганов. С помощта на дигиталните изображения ще помогнем на зрителя да разпознае друг пласт в сценичния разказ за тъмните потайности, които героите крият, убеден е режисьорът.
Диригент на спектакъла ще бъде младият Рикардо Моресо, в ролята на Дон Карлос ще дебютира испанският тенор Карлос Кремадес, а останалите партии изпълняват Пламен Бейков, Лусине Даниелян, Андреана Николова, Петър Данаилов, Емил Желев, Гиргина Гиргинова, Ангелина Манчева.