Обществената поръчка за поддържане на зелените площи в Русе и кварталите отново влезе в антимонополната комисия. От четиримата участници в битката за 10-те милиона, които процедурата обещава в следващите 5 години, трима се жалят в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/.
Победителят в поръчката, която е разделена на 4 позиции, е само един - консорциум „Паркстрой“, дружество по Закона за задълженията и договорите, а не общинската фирма „Паркстрой“ ЕООД. Зад новия икономически субект се крият две частни фирми - „Вектор“ ЕООД и „Инфра булпак“ ЕООД. Както е известно, „Вектор“ още от времето на екскмета Божидар Йотов дели грижата за зелените площи в града с общинското дружество. „Инфра булпак“ пък е нов играч. От публичните регистри става ясно, че тя е създадена през февруари миналата година с капитал 2 лева от 30-годишната Миглена Георгиева Кръстева. Най-вероятно специално, за да участва в поръчката.
Общинската фирма „Паркстрой“ остава втора в класирането за двете позиции, за които кандидатства. Затова се жалва в антимонополната комисия. Без тази поръчка общинското дружество остава без работа и съдбата му виси на косъм.
Другите две жалби са от консорциумите „Русчукцвет“ и „Агроспектър Русе“, които участват за всички 4 района на града.
В първото обединение влизат русенската „Адис Калинов“ и бургаските „Бургасцвет-90-Танев“ ЕООД и „Бургоскомерс-В.Вълков“ ЕООД. „Адис Калинов“ е дружеството, което все още има договор с общината за рязане на клони и дървета.
В консорциум „Агроспектър“ са двете разградски фирми „Агроспектър 2000“ ООД и „Антора“ ЕАД. Този играч е бил отстранен.
Зелената обществена поръчка не може да приключи вече втора година. През миналата година тя пак беше спряна с мотива, че в комисията, която оценява участниците, няма ландшафтен архитект. Върховният административен съд потвърди становището на КЗК, че без такъв специалист не може да има адекватно оценяване.
Така процедурата тръгна отново, но само за да стигне пак до антимонополната комисия. Както стана ясно, сегашното класиране повтаря първото.
Големият проблем, който остава неясен, е какво ще се случи с „Паркстрой“ ЕООД. Както е известно, от години в Общинския съвет се води спор за съдбата на това дружество. От десницата неведнъж настояваха, след като основните му приходи идват от бюджета, то да се преобразува в общинско предприятие. Тази идея обаче така не намери достатъчно привърженици. 
На въпрос каква е алтернативата за общинската фирма, ако сега парите за поддръжка на зелената система на Русе отидат в частни ръце, кметът Пламен Стоилов заяви, че се обмисля възможността „Паркстрой“ да стане част от ОП „Комунални дейности“ и да поеме почистването от треви и храсти на сервитутите на общинските пътища и на деретата.