Део, Дичо и Поли Генова ще радват посетителите на традиционната русенска търла на 25 април, съобщи председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите Красимир Иванчев, който обяви програмата на 110-годишния градски панаир. Той започва на 18 април в Парка на младежта, но понеже това е Разпети петък, откриването ще бъде в неделя, на Великден, с участието на русенски фолклорни състави.
Предвидени са най-различни атракциони, сред които и такива, които досега не са идвали в Русе, а организаторите са поканили хотелиери и ресторантьори от Гюргево, които да посетят събитието, като идеята е догодина то да се осъществи съвместно с румънската община.
Иванчев обясни, че е сключен договор с охранителна фирма, която да се грижи за реда и спокойствието по време на панаира, както и с озеленителна фирма, която да възстанови евентуалните щети в зелените пространства след приключването на търлата.
По повод на 110-годишнината на търлата ще бъде подредена и изложба от стари снимки на панаира. Организаторите вече разполагат с фотоси и информация, предоставени от Държавния архив в Русе, като най-старата картичка е от първото издание през 1904 година.
Русенската търла възниква като възпоменателен събор за Руско-турската освободителна война. Прави се всяка година по Великден и се превръща във важно средище за срещи и търговия.
По повод постъпила жалба срещу организирането на търлата в парка от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите призоваха събитието да не се използва за политически цели.