Полиция охранява сесията на Общинския съвет в Ценово. Причината - опасенията на кмета, че внесената за гласуване наредба за отглеждането на селскостопански животни в жилищните райони на населените места може да доведе до ескалация на емоциите и неприятни инциденти.
Кметът д-р Петър Петров обясни за „Утро“, че готвената наредба силно e разбунила духовете на животновъдите и из общината плъзнал слух, че кметството ще унищожи добитъка им. Нямаме такива намерения, но има правила, които трябва да се спазват, освен правата на животновъдите трябва да зачитаме и правата на хората, които искат да живеят в чисти и хигиенични села, допълни той. В кметството имало внесена подписка от жители на Ценово, които протестирали срещу замърсяването и миризмите от десетките животни в частните дворове.
В търсене на съгласие и след изказване на животновъдите по предложение на кмета Петров Наредба 18 е била оттеглена и съветниците гласували да се създаде смесена комисия с участие на институциите и заинтересованите. Тя ще посети всички имоти на животновъди и ще прецени в какви условия се гледат добичетата, ще даде предписания и насоки. След като обобщените данни са готови и се обсъдят, новият регламент отново ще влезе за гласуване в Общинския съвет.