86-годишна жена е с 40% изгаряния и с опасност за живота след пожар в дома й на ул.“Петър Берон“5 в центъра на Русе - срещу задния вход на Общината. Пострадалата З.П. е оперирана и е настанена в Интензивно хирургично отделение с опасност за живота.
Пламъците се развихрили малко преди 4 часа сутринта в събота и бързо обзели дома, обявен за паметник на културата от местно значение. По чудо стопанката на имота успяла да излезе от огнения ад, макар и силно обгорена. Реагиралите на сигнала за бедствието два екипа пожарникари я открили в двора. Пострадалата жена веднага е откарана с линейка в болницата, където борбата за живота й продължава.
Върху къщата са излети 7 тона вода, но въпреки това към 14 часа тя отново лумнала. Този път се запалил гредоредът. За час и половина огънят бил потушен напълно, но къщата вече е необитаема.
Според пожарната пламъците се били предизвикани от печка на твърдо гориво, която бабата е запалила в петък вечерта. Вероятно от недобре затворена врата на печката на пода е паднала жар и така е започнала трагедията.
По случая е образувано и досъдебно производство за пожар по непредпазливост. Полицията изяснява и евентуален умишлен палеж, тъй като мълвата сочи, че роднини отдавна водели дела кой да наследи апетитната къща в центъра.