Две години и половина условно наказание с четири години изпитателен срок присъди Русенският районен съд на началника на отделението по неврохирургия в МБАЛ-Русе д-р Димитър Нешев, след като прокуратурата повдигна срещу него обвинение в документна измама. Всъщност лекарят неправомерно е отчел терапия с озон като оперативна интервенция по клинична пътека. Така според съда той е дал възможност на болницата да получи без правно основание 1819 лева от Националната здравноосигурителна каса. Неврохирургът бе оправдан по обвинението, че парите са източени от РЗОК-Русе. Присъдата обаче не е окончателна.
„Не приемам присъдата. Нямам вина и ще обжалвам докрай“, коментира за „Утро“ самият д-р Нешев.  
Случаят от 26 април 2012 година бе описан в „Утро“, след като пациентка на д-р Нешев научила от личния си лекар, че й е правена операция. По думите на Румяна Иванова за облекчение на болките в гърба от тежката дискова херния неврохирургът й препоръчал терапия с озон вместо операция и тя се съгласила. Когато погледнал епикризата обаче, личният й лекар д-р Ивелин Димитров я попитал как се чувства след операцията, тъй като озонотерапията всъщност била описана като сериозна операция, за която Здравната каса плаща.
„Въвеждането на озонотерапията в русенската болница стана през декември 2010 г. Д-р Минчо Вичев беше един от хората, които искаха да се въведе този метод и той питаше дали няма да го направим“, разказа тогава д-р Нешев. Апаратът не е собственост на болницата, а е взет по договор за наем и от клиничните пътеки се правят отчисления за наем. Д-р Нешев обясни, че по въпроса за отчитането на процедурата по Здравна каса се е консултирал с главния лекар д-р Вичев и е получил разрешението му да попълва документи точно по пътека 205.
Самият д-р Вичев, който вече бе напуснал шефския пост в болницата и бе назначен за зам.-министър на здравеопазването, обясни пред „Утро“, че ако касата реши, болницата ще върне парите, но и пациентите ще трябва да си платят направената им манипулация. Според него озонотерапията е тип лечение и не противоречи на разбиранията за операция.
Съдът обаче е на друго мнение и наказа д-р Нешев.