През второто тримесечие на годината пазарните цени на жилищата в Русе са се понижили с 0,7%, съобщи вчера националната статистика. За периода април-юни стойността на един квадратен метър, регистриран при сделките в службата по вписванията, е намалял с 6,50 лева до 878,83 лв. /449,33 евро/. Статистиката обхваща само жилищата в Русе и не включва новопостроените апартаменти.
Цените в Русе удариха дъното в края на 2011 г. и оттогава са се покачили средно с около 20 евро на квадратен метър. Въпреки понижението от последното тримесечие, цените все още са с около 1% отгоре спрямо същия период на миналата година, но изостават от инфлацията, която е 2,6%. Което означава, че в реално изражение жилищата продължават да поевтиняват, въпреки че номиналните цени регистрират леко покачване.
Промените в цените стават все по-символични и може да се каже, че дъното вече е достигнато и сега се движим някъде около него. На същото мнение са и русенските брокери. Някакво по-сериозно раздвижване на жилищния пазар вследствие на промени в цените не може да се очаква, увеличаването или понижаването на интереса се движи повече от лихвените равнища на банковите ипотечни кредити. От няколко години насам те непрекъснато намаляват, сближавайки се с процентите в големите икономики /САЩ и Еврозона/, където основните лихви са близо до нулата. Това обаче може скоро да се промени. Централните банкери вече заговориха за ограничаване на политиката за лесни пари, което (ако наистина стане) със сигурност ще се случи много бавно и внимателно, но би оскъпило кредита в цял свят.