За поредното незаконно сметище за строителни отпадъци сигнализираха граждани. То се намира по ул. „ТЕЦ Изток“ в Източна промишлена зона.
В крайпътните треви са изхърлени камари с чакъл, бетонни късове и торби с по-дребни отпадъци. По всичко личи, че са там отскоро, но никой не може да каже кои са нарушителите. Единственото сигурно е, че някой е предпочел да използва запуснатото място, вместо да си плати за превоз и депониране на регионалното сметище. Цената там не е никак ниска - 16 лева на тон, от които 15 лева са отчисления, които по закон се правят към екоминистерството.
Впрочем и с просто око се вижда, че освен новите боклуци в района има и много стари, скрити под буренака.
От съседната фирма „Мега профил“ разказват, че когато започнали да строят и обновяват площадката си, се е наложило да разчистят тонове отпадъци. Допълнително количество строителни боклуци били извозени от 1,6 декара техен терен. Изпълнителният директор Мая Петрова показа как е изглеждало това място преди да бъде разчистено и затревено в едната си част. За целта обаче е била наета фирма за депонирането на строителните отпадъци на регионалното сметище. Мая Петрова показа договора с цените и купища протоколи от контролното теглене на камионите на кантара на „Пристанищен комплекс“ преди да отидат на сметището.
Шефката на „Мега профил“ сподели, че в съседното на фирмата пространство, което е потънало в треви и храсталаци, роми често горят кабели. Миналата година в резултат на такива занимания е възникнал пожар, който благодарение на техен сигнал бил локализиран и угасен.