Анкета сред родители дали децата от 1 до 8 клас да носят светлоотразителни жилетки подготвя Областната комисия по безопасност на движението, стана ясно на вчерашното й заседание. Аргументите в полза на жилетките са, че така децата стават видими за шофьорите отдалеч и това повишава сигурността им на улицата, но не се знае как семействата им ще реагират на идеята за задължителното им въвеждане.
В комисията прозвуча и едно тревожно предупреждение, отправено от Центъра за спешна медицинска помощ. Обучението по програмите на просветното министерство, че децата винаги имат предимство на пешеходна пътека е опасно, ако не се обяснява, че преди стъпването на зебрата трябва задължително да се огледат и да са сигурни, че няма да изскочат внезапно пред автомобил. Случва се убедените, че колите трябва да спрат малчугани да тръгнат да пресичат внизапно, а тогава шофьорите нямат време да реагират и се получава така, че на пешеходните пътеки се блъскат деца с предимство, сподели наблюденията си представител на Спешната помощ.
Сред другите обсъждани от комисията теми бе пътят Русе-Велико Търново, който на места е улегнал, ТИР-овете са направили коловози и износената му настилка се нуждае от ремонт. От допълнително обезопасяване се нуждае и т.нар. торта край Бяла - кръговото кръстовище до моста, където периодично стават произшествия. Идеята е там да се направи допълнителна сигнализация, макар че и сега кръговото е добре сигнализирано.
Според Областното пътно управление сигурността на трафика по трасето Русе-Бяла може да се повиши с поставяне на камери за контрол, а в участъка от моста до Гара Бяла разрешената скорост трябва да се вдигне до 70 км/ч, за да се увеличи пропускливостта на претоварения от ТИР-ове път. Така ще бъде премахнато сегашното безсмислено ограничение от 50 км/ч, които почти никой не спазва.
Във фокуса на вниманието попадна и недовършеният бул.“България“. Общината възстанови осветлението от входа от София до разклона за Николово, но не можем да продължим до Дунав мост, защото са нужни 500 000 лева. В този участък има стълбове, но не и електрическа инсталация, обясни зам.-кметът Свилен Иванов.
Той представи проекта за интегриран градски транспорт и обясни, че през следващата година ще се оправят и осветят подлезите в Русе, а пасарелката от Централна гара до училище „Алеко Константинов“ ще стане покрита. Не се предвижда изграждане на нова пасарелка между „Чародейка“ и „Родина“. Амбицията на Общината обаче е през следващия програмен период да кандадатства по същата транспортна програма за 58 млн. лева. Тогава ще можем да включим този проект, да продължим изграждането на велоалеи, да разширим центъра за управление на градския транспорт и да обновим 16 градски кръстовища, обясни зам.-кметът.
Членовете на областната комисия приеха промени в плана за безопасност през 2014-2015 година. Една от важните мерки е на възловите кръстовища и входно-изходните артерии на Русе да се поставят камери с добра разделителна способност и дългосрочно съхраняване на информацията. Предложи се също по републиканската пътна мрежа да се прегледа и обнови маркировката за забрана на изпреварването.