Бившият учител, школски директор, известен спортен деятел и автор на творби на спортна тематика Богдан Ганев изрази несъгласие в писмо до „Утро“ с изнесени факти в наскоро представените книги на Наньо Нанев „100 години футбол с марката „Дунав“ и „От ЖСК и „Локомотив“ до „Аристон“.
„Г-н Нанев се опитва да ни убеди, че описва 100-годишната история на „Дунав“, което не е истина. Не е истина, защото от 1919 до 1949 година /когато е истинската рождена дата на „Дунав“ /в книгата въобще не се споменава даже името „Дунав“, пише Ганев.
Той е категоричен, че „Дунав“ е основан през 1949 година. И се позовава на документи: на 15 март в ОК на БКП се провежда съвещание с градския физкултурен актив, на което се съобщава решението за създаване на физкултурно дружество „Дунав“!
Учредителната конференция, сиреч, раждането на „Дунав“ се провежда на 22 март 1949 година.
Нататък Ганев отбелязва, че „футболната история не се гради от цифри, а от личности“. Затова и недоумява, че в книгата на Нанев не се отдава дължимото на Атанас Цанов, Енчо Калайджиев, Васил Разсолков, Петър Пенев, Петър Колев, Ремзи Нуриев, Стоян Маринов, Иван Въжаров, на още много други футболни фамилии, както и на тримата най-добри футболисти в Русе на 20 век /б.р.- в анкета на „Утро“/ - Слави Калчев, Никола Йорданов и Никола Христов.
Ганев отчита като грешка липсата на акцент върху най-добрия сезон на „Дунав“ през 1974 година, когато отборът е водач в „А“ група след първите 10 кръга, а Иван Въжаров е кавалер на звездите /б.р.-вестник „Народен спорт“ правеше класация след всеки мач за най-полезен играч. За добра игра се даваше една „звездичка“, за отлична - две/.
Като голям пропуск Ганев отбелязва още непосочения и неподобрен до днес рекорд на Никола Христов в „А“ група, забил фантастичните 8 хеттрика.
А и Нанев сбъркал със снимка, под която написал, че това е отборът на „Дунав“ в мачовете с „Рома“. На въпросната снимка имало футболисти, които нямат нищо общо с тези двубои.
В заключение Богдан Ганев цитира излезли на спортна тематика книги в Русе, от които може да се почерпи по-достоверна и пълноценна информация.