Енергичен, жизнерадостен, неостаряващ, завладяващ, вълнуващ, вдъхновяващ, романтичен, еротичен, магичен и дори митичен! Това е днешният рожденик - великият рокендрол, чиято поява наистина променя света. За ден първи на един от най-популярните музикални стилове се смята 12 април 1954 година.
Юбилярят с 60-годишна биография прохожда по американска телевизия, която показва песента на Бил Хейли „Rock Around the Clock“ и зрителите виждат на екрана танцуващ дует. Това е първото публично изиграване на танца, който завладява цяла Америка, а след това и всички континенти. Днес авторска реплика на това изпълнение, записана през 1956 година, може да се види в интернет на адрес http://www.youtube.com/watch?v=F5fsqYctXgM.
Както обикновено в подобни случаи,
претендентите за бащинство на рокендрола са много
но на нужното място в нужното време с нужната песен се оказва Бил Хейли. Точка! Самото парче е написано през 1953 година, а през 1955-а озвучава филма „Blackboard Jungle“ с Глен Форд в главната роля. Песента се изстрелва на върха на чарта „Билборд“ и се задържа там 8 седмици.
Кой е щастливият родител?
Уйлям Джон Клифтън Хейли или просто Бил Хейли е роден на 6 юли 1925 година в Хайренд Парк, Мичиган, но израства в Бътс Корнер, Пенсилвания. На 21 години влиза в групата „Down Homers“ и официално става професионален музикант. Шеф на бандата от Пенсилвания е Кени Робъртс, а предпочитаният стил - популярният тогава уестърн суинг.
След като Хейли става известен, плъзват спекулации, че първите му записи не са с групата на Кени Робъртс, но
архивни ленти изваждат на бял свят истината
Открити са записи, които безспорно доказват участието на младия китарист в Down Homers, като особено отчетливо е негово соло в песента „She Taught Me to Yodel“. Находките са издадени през 2006 година и този спор е потушен завинаги.
Безспорен факт си остава, че Били не се задържа дълго в първата си група. Не заради несъгласия със „старите кучета“, а заради желанието му да си има собствен състав. Така на бял свят идват няколко формации, които обаче бързо си отиват. Най-дълго се задържа „Four Aces of Western Swing“, която тръгва на гастроли и започва да трупа популярност покрай тях. Създал си вече име, през 1947-а Хейли се възползва от поканата на радио WPWA, в чието студио записва няколко кънтри парчета, които
имат успех, но не стават истински хитове
Но не липсата на лаври и слава е проблемът на групата, а лутанията в коя музикална посока да се развива. Това води до бързото й разпадане, а основателят й пробва самостоятелен пробив под псевдонимите Джек Хейли и Джони Клифтън.
През 1950-а Хейли слага ново начало с групата „The Saddlemen“ и с нея записва първия си сингъл, постигнал национална популярност. След година го забелязва продуцентът Дейм Милър от филаделфийското студио Holiday Records и така идват първите големи продажби на групата, която пласира два сингъла в тираж около 100 000 копия. За пазар като Америка това не е много, но за музикант като Хейли е безценно. Не защото при споменаване на името му мнозина вече не се питат „Кой беше този“, а защото убедили музиканта, че
вярната посока е да смесва „бялото“ кънтри с „черния“ ритъм енд блус
Така през 52-а преименуваната му на „Bill Haley with HaleyТs Comets“ /игра на думи с Халеевата комета/ банда записва „Crazy Man, Crazy“, която оглавява националната класация и става велик хит. Групата още веднъж сменя името си и става „Bill Haley & His Comets“, а успехът отваря врати към светло музикално /и финансово/ бъдеще.
През 1953 година с Хейли се свързва продуцентът Джеймс Майерс и му предлага да запише „Rock Around the Clock“. Тогавашният импресарио на звездата обаче прави всичко записът да не се осъществи. Компромисът е постигнат едва в началото на 1954 година и така на днешния 12 април преди 60 години
Хейли влиза в студиото и започва да работи по парчето, с което ще остане в историята
Тогава съдбата се усмихва леко и решава да покаже, че ние, хората, често не оценяваме какво имаме и понякога сме доста безразсъдни в желанията си. Бил записва „Rock Around the Clock“ под скептичния поглед на мениджърите на студиото, които смятат песента за еднодневка и много настоятелно му препоръчват да обърне специално внимание на „Thirteen Women“. Така робуващите на собствените си вкусове шефове едва не убиват кокошката, която след това години наред им снася златни яйца. Накрая се стига до компромис - на страна „А“ на плочата е „Thirteen Women“, а на обратната - „Rock Around the Clock“.
Оттам нататък започва историята.
Първият рокендрол - посочен впрочем на плочата като фокстрот - дебютира по телевизията и става сензация. Оттам го подхващат радиата и популярността му скача до небето. Следва използването му в началото на 1955-а във филма „Blackboard Jungle“, който го превръща в мания.
Така се стига до паметния 9 юли, когато „Rock Around the Clock“ става
първият рокендрол, достигнал първото място в знаменитата класация на „Билборд“ и удържал върха цели 8 седмици
След това от Европа долита новината, че това е първият сингъл с над 1 милион продажби в Англия и Германия.
Търсенето в Щатите също е невиждано и това става вторият най-продаван сингъл в историята на американската поп музика след „White Christmas“ на Бинг Кросби.
През 1956 година Бил Хейли изиграва главните роли в  първите два рокендрол филма - по-скоро мюзикъли, а на следващата година става първият рокендрол изпълнител, направил турне в Стария свят, където го очакват като крал.
Първият рокаджия пътува с кораб и при стъпването му
на британския бряг в Саутхемптън го чакат над 7000 екзалтирани посрещачи
Турнето на американеца на Острова се превръща в защеметяващ успех. Той и досега държи рекорда за всички времена по класиране в британските чартове - 110 седмици през 1956-57 година. Но по-важно от това е, че Хейли дава насоката на развитие на много млади музиканти от Албиона, които след време покоряват света. Вероятно веднага се сещате поне за две групи - „Бийтълс“ и „Роулинг Стоунс“.
Цяла плеяда бъдещи звезди тръгва по стъпките му и в родната Америка - достатъчно е да споменем името само на Бъди Холи.
За Бил Хейли пътят към Рая изглежда отворен. И тогава
античната максима „Панта рей“ напомня за себе си -
всичко изтича и всичко се променя за пионера на рокендрола. На сцената излиза великия Елвис Пресли - Краля на рока, който няма намерение да дели с друг короната.
И сякаш ангелът хранител на първооткривателя на рока свива криле и отстъпва назад. Хейли вижда, че не може да се мери с Елвис и пробва да продължи пътя си като изпълнител на туист, но тази ниша е плътно заета от Чъби Чекър.
И бащата на рокендрола се гмурва като падаща звезда в блатото на алкохола, където са се давили не един и два таланта. Кариерата му замира. През 60-те години прави опит да я възроди, но не се получава. Името му все още е легенда, но
легендата вече не се представя добре на сцената пък и всички гледат на нея по-скоро като на реликва
Последният сборен концерт, в който Хейли участва, е в чест на кралица Елизабет през 1979 година в Лондон, а последното му турне - през май и юни 1980-а в Южна Африка. Здравето му вече е твърде разнебитено и това налага да се отмени планираният за есента същата година гастрол в Германия.
Въпреки всичко Хейли започва да си нахвърля бележки за бъдещата си автобиография, която има амбиции да превърне и във филм. Планира и запис на нов албум в Мемфис, но междувременно все повече и повече подпухва и видът му става все по-болезнен. /По ирония на съдбата по същия път минава и този, който е бутнал Хейли от върха - Краля Елвис/.
Заради рязко влошаване на здравето грохналият Бил се връща в дома си в Харлинген, щата Тексас, където на 9 февруари 1981 година предава Богу дух - най-вероятно от инфаркт, макар че този въпрос е спорен и до днес. Приятелите му твърдят, че в
последните си дни романтичният музикант е изпаднал в умопомрачение
закривал е прозорците в дома си с черни платна и е звънил по телефона на близки и познати с налудничави обяснения какво се случва с него. Тъжен и нещастен край за човека, дал на света един от най-жизнерадостните музикални стилове...
Шоубизнесът му отдава заслуженото през 1987 година, когато Бил Хейли е приет посмъртно в Залата на славата. През февруари 2006 година пък на негово име кръщават истинска звезда. Е, по-точно това е астероид номер 79896, наречен от Международния съюз на астрономите „Бил Хейли“ в чест на 25-ата годишнина от смъртта на китариста с магичен тембър и така той става звезда не само в преносния, а и в прекия смисъл.
По материали от интернет