Да се създаде дневен център за хората, които от години са бездомни и са прекъснали социалната си активност, е предложението, направено година след отварянето на първия в Русе приют за бездомни хора „Добрият самарянин“. Това е идея на Каритас Русе, а очакванията са тя да бъде подкрепена от социалните програми на държавата и общината.
На вчерашната кръгла маса председателят на българската организация на католическата църква монсеньор Петко Христов припомни, че църквата трябва да се грижи както за духовното, така и за физическото здраве на хората, като помага на най-бедните, слабите и отхвърлените от обществото. Точно с помощта на Каритас за седем месеца бе оборудван приютът „Добрия самарянин“, който и през летните месеци е пълен с бедняци.
През 2009 г. чувствително ескалира проблемът с бездомните хора и стана ясно, че трябва да се направи нещо за тези граждани, сподели опита си шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров.
Спомням си като днес, че беше 20 април, неделя, около 15 ч, когато тогавашният областен управител Стефко Бурджиев ми позвъни и помоли за помощ, разказа Стефан Марков от Каритас Русе. Заложихме авторитета си, намерихме финансиране, беше много трудно, но успяхме, допълни Марков и изрази надеждата си, че ще продължи доброто партньорство между БЧК, полицията, Спешен номер 112 и болницата в грижата за бездомниците на града.