Комарите отново нападнаха русенци. Жилещата напаст атакува не само в парковете, но и в целия град. Хората се оплакват, че срещу нашествието им не вършат работа нито репелентите, нито спиралите, които повечето заведения използват, за да защитят клиентите си.
До момента има няколко наземни обработки, един път е пръскано и със самолет, но очевидно ефектът не е дълготраен.
Търпение - това ни посъветва представителят на фирма „Санси“ Свилен Георгиев, когато поискахме да узнаем кога ще спре тормозът от комарите.     
И обеща, че до края на седмицата те отново ще изчезнат. Тази вечер ще пръскаме в града, в четвъртък планираме още една обработка, каза Георгиев.
Според него съмненията, че използваният от „Санси“ препарат не е ефективен, не са състоятелни. „Аква К-Отрин“ се произвежда от световноизвестната компания „Байер“ и е с много добър ефект, категоричен бе Георгиев. Борбата с комарите обаче била трудна и нямало начин те да бъдат изтребени до крак.
Когато има дъжд и влага, условията са благоприятни за развитие на популацията, коментира и зам.-кметът Свилен Иванов. Той уточни, че при пръскането умират възрастните насекоми, но 7 дни по-късно излиза новото поколение. Зам.-кметът заяви, че когато има сигнали, че в даден район на града има много комари, Общината специално възлага обработка.
Не за първа година Русе има проблем с комарите. Според специалисти обаче борбата с тях е много по-ефективна, когато преди всичко се залага на тъй наречената ларвицидна обработка, т.е. когато се унищожават яйцата и ларвите на насекомите, които живеят във водата. Така не се допуска силно размножаване на популацията. В Европа тенденцията е да се третират ларвите и яйцата, казват експерти.
Може би в „Санси“ също трябва да се замислят дали не е по-добре да се действа превантивно. Все пак басейните на река Дунав и Русенски Лом са идеален развъдник на комари.