Добра новина не само за почитателите на добрите автомобили - в Русе вече има официален търговец на БМВ. Така от немската „света троица“ в премиум сегмента в града няма представителство само на „Ауди“.
С продажбите на баварските машини в Русе се занимава дългогодишният експерт в бранша Руслан Иванов, който развива нова форма на пазарно присъствие - мобилен търговец. Това е най-новата услуга на „Ауто Бавария“ - най-големия партньор на БМВ у нас. Тя е насочена към клиенти, предпочитащи да направят пробно шофиране и да получат консултация от експерт продажби на предварително уговорено място и време, без да посещават търговските центрове на компанията. Първите мобилни търговци на „Ауто Бавария“ работят от началото на януари и увеличаването на броя им в страната говори, че тази ниша е перспективна.
Едно от доказателствата, че макар да не разполага с луксозен кабинет в лъскаво дилърство, Руслан Иванов разполага с целия ресурс на фирмата майка, е изпращането в Русе на тестов екземпляр на най-новото издание на флагмана на БМВ - джипа Х5.
Първите впечатления са, че луксозният кросоувър е запазил пропорциите на предшественика си, като промените са осезателни, но не крещящи. И все пак разликите са доста съществени - дължината на автомобила е увеличена с 29 мм, ширината е нараснала с 5 мм, със знак минус е само височината, от която са отнети 14 мм. Така размерите на актуалната генерация са 4886 мм дължина, 1938 мм широчина и 1762 мм височина. Междуосието си остава непроменено - 2933 мм.
В интериора също е пипано внимателно. Облагороден е  многофункционалният волан, променени са още таблото с прибори и централната конзола, в чиито недра „лежи“ издигащ се дисплей.
Най-съществената промяна в третото поколение на Х5 е невидима с просто око. Това е новата платформа, която има много общи компоненти с тази 5-Серия. Баварците са намалили теглото на всъдехода с около 150 кг, а коефициентът на аеродинамично съпротивление пък е сведен до 0,31. Всичко това говори за по-икономично движение и по-малко вредни емисии.
На първо време в гамата двигатели място намира познатият 3.0-литров дизел xDrive30d с мощност 258 к.с. Има и дизелов M50d M Performance, с три-турбо, 6-цилиндров мотор и мощност от 381 к.с. При него ускорението от 0 до 100 км/ч ще става за 5.3 секунди.
Бензиновият агрегат е 4.4-литров V8 с мощност 450 к.с. (X5 xDrive50i) Очаква се и хибридна модификация, която ще разчита на 3.0 литров бензинов двигател с 2 турбини и електромотор. Общата мощност на агрегата ще бъде 340 к.с. и 450 Нм въртящ момент.
Всички версии отговарят на нормата Euro 6 и се предлагат със системата за задвижване на четирите колела xDrive, както и с 8-степенна скоростна кутия.