Твърда тарифа от 3000 евро за прекарване през Дунав мост на нелегални емигранти наложил турски тираджия. Това стана ясно от определение на Районния съд, с което съдия Венцислав Василев отказа да одобри споразумение с турския шофьор и поиска той да бъде наказан не с договорената с прокуратурата условна присъда, с 5 години затвор.
По делото имало данни, че човекът е взел по 3000 евро от трима сирийци, за да ги прекара през границата. Освен това в камиона му имало специално направен тайник за живия товар. А това означавало, че возилото е специално пригодено за трафик на хора и вероятно и друг път се е ползвало за тази цел.
„За съда е недопустимо и необяснимо договаряне на еднакви наказания на лицето, осъществяващо трафика с користна цел и на трафикираните лица“, категоричен бе съдия Василев.
Групата е хваната на Дунав мост на 24 юни. Сирийците откровено разказали, че са си платили на турския каналджия, за да ги прекара през България в тайник под кабината на ТИР-а. Един от тях имал роднини в Швеция и най-вероятно групата е пътувала към скандинавската страна.
След като прокуратурата проверила дали документите им са истински, се стигнало до споразумение. С него било определено по 10 месеца условно и по 120 лева глоба. Условна присъда била предвидена и за турчина Р.Ч., който ги превозвал.
След като съдията отказа да одобри споразумението с шофьора и поиска за него реален престой зад решетки, Р.Ч., който в момента е задържан, отказа други преговори с прокуратурата. Вероятно делото срещу него ще се гледа по общия ред още този месец. Споразуменията със сирийците бяха одобрени и те вече са в сила, а чужденците са препратени към Бусманци, където ще се решава дали ще ги връщат към дома или ще могат да останат у нас като бежанци.